Diljem svijeta mogu se naći prekrasne kapele izgrađene na vrhovima planina ili klisura, ali pronaći kapelu sagrađenu usred vulkanskog kratera je nešto teži pothvat. Takva jedna kapela nalazi se u Španjolskoj u općini Garrotxa, a posvećena je svetoj Margareti Antiohijskoj. Kako nitko ne bi bio zabrinut za sigurnost vjernika valja naglasiti kako je riječ o ugaslom vulkanu, prenosi Aleteia.

Kapelica je podignuta u 15. stoljeću, a nakon što je razorena u potresu ponovno je sagrađena 1865. Kao što je vidljivo iz fotografije smještena je na prilično nepristupačnom mjestu pa je za dolazak do nje potrebno pola sata planinariti kroz šumu iz obližnjeg sela prije nego što se uspenje na vrh 680 metara visokog vulkana.

Iako kapela ne služi za redovno slavljenje misa, svake godine se 20. srpnja na spomendan svete Margarete Antiohijske, zaštitnice trudnica, stotine vjernika okupe na misnom slavlju.

Činjenica da je kapela usred vulkanskog kratera posvećena svetoj Margareti prema nekim nije slučajna. Margareta je pripadala zajednici prvih kršćana u nekadašnjoj Antiohiji koja je zatvorena zato što se odbila odreći svoje vjere i udati za rimskog generala. Prema pobožnoj legendi, dok je bila u zatvoru pred njom se pojavio vrag u obliku zmaja. Priča kaže da je zmaj progutao Margaretu ali ona ga je na čudesan način uspjela svladati križem i izaći neozlijeđena iz njegove utrobe.

Kapelica posvećena svetoj Margareti imala bi prema tome svrhu da sačuva vjernike od vatre tj. vraga u obličju zmaja.

Lokalno stanovništvo može biti mirno barem što se tiče vatre koja bi mogla izbiti iz vulkana u kojem je kapelica sagrađena. Naime, njegova posljednja erupcija se dogodila prije 10 000 godina.