Može li doći do još jednog susreta pape Franje i ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila? „Vrlo sam optimističan“, rekao je mons. Paolo Pezzi, nadbiskup Moskovske nadbiskupije, na marginama sinodalne skupštine europskog kontinenta u Pragu, prenosi portal Nedjelja.

Obljetnica prvog i jedinog osobnog susreta između Kirila i Franje bila je 12. veljače. Dvojica crkvenih vođa susreli su se toga nadnevka 2016. u zračnoj luci kubanskoga glavnoga grada Havane.

Moskovski katolički nadbiskup Pezzi rekao je kako je uvjeren da će se susret poglavarā Katoličke i Ruske Pravoslavne Crkve, koji je nekoliko puta odgađan, održati unatoč napetom kontekstu rata u Ukrajini.

Za talijanskog prelata, koji je 2007. imenovan moskovskom nadbiskupom, potrebno je „pronaći način i trenutak“, no ta je mogućnost još uvijek otvorena.

„Sve je bilo spremno za susret u Jeruzalemu“, rekao je nadbiskup, govoreći o prekinutom projektu summita u Svetom gradu u lipnju 2022. Taj se neuspjeh mogao pripisati ljutnji Moskve nakon papinih riječi koje je u svibnju prenio Corriere della Sera: da je rimski biskup izrazio zabrinutost kako bi patrijarh Kiril mogao postati „Putinov ministrant“.

Dok nadbiskup Pezzi ne zna točno kako bi došlo do mogućeg susreta dvojice crkvenih poglavara, kaže da si je „uzeo slobodu sugerirati patrijarhu, a neizravno i Papi da Jeruzalem ostaje možda najprikladnije mjesto, i zbog okolnosti i zbog sigurnosti“.

Papa i Patrijarh razgovarali su putem video-linka 16. ožujka 2022. Ideju dvostrukog papina putovanja u Kijev i Moskvu, koje bi bilo teško izvesti, rimski je biskup nekoliko puta spomenuo tijekom svojih raznih intervjua i putovanja, piše Aleteia.

Čini se da je 7. lipnja 2022. neočekivana smjena mitropolita Hilariona, koji se smatrao glavnim arhitektom zbližavanja ruskog pravoslavlja s Katoličkom Crkvom, oslabila dijalog s Rimom. Međutim, novi voditelj vanjskih odnosa Moskovske patrijaršije, mitropolit Antun, susreo se s Papom u nekoliko navrata: prvi je put primljen u Vatikanu 5. kolovoza 2022.; zatim se susreo s njim na marginama međureligijskog summita u Kazahstanu 14. rujna – događaja na kojem je i Kiril trebao sudjelovati, ali je odbio u posljednji trenutak; a došao je i na sprovod Benedikta XVI. 5. siječnja 2023.