Papa Franjo kazao je da je zatražio sastanak s Putinom u Moskvi kako bi utjecao na zaustavljanje rata u Ukrajini, ali kako iz Kremlja još nije stigao nikakav odgovor.

U razgovoru koji je danas objavljen u talijanskom listu Corriere della Sera Franjo se dotakao niza tema vezanih uz rusku agresiju.

Podsjetio je kako je prvog dana napada na Ukrajinu nazvao predsjednika Volodimira Zelenskog, dok Putina nije zvao. Umjesto toga dan kasnije je otišao u rusko veleposlanstvo kako bi tako izrazio stav. Dvadeset dana nakon početka rata Papa je kazao državnom tajniku Svete Stolice kardinalu Pietru Parolinu da pošalje Putinu poruku kako je spreman otići u Moskvu. „Nismo još dobili nikakav odgovor, ali i dalje inzistiramo na tome“, kazao je Franjo.

„Bojim se da Putin ne želi da se taj susret dogodi sada. Ali kako da se takva brutalnost ne zaustavi?“, kazao je Sveti Otac.

Upitan o mogućem posjetu Kijevu Franjo je kazao da do toga zasad neće doći: „Prvo moram otići u Moskvu, prvo se moram susresti s Putinom… Činim što mogu. Kad bi samo Putin otvorio vrata.“

Kako prenosi IKA, Sveti Otac upozorio je da se ratovi vode radi testiranja proizvedenog oružja. Nazvao je to skandalom kojem se malotko protivi. Ustvrdio je da je možda „NATO-ovo lajanje pred ruskim vratima“ nagnalo vođu u Kremlju da loše reagira i pokrene sukob.

Dodao je da nije dovoljno upućen da bi rekao je li opskrbljivanje Ukrajine oružjem ispravno. No, „jasno je da se u toj zemlji isprobava oružje“, rekao je Papa, opomenuvši da se treba više učiniti da bi se spriječilo trgovanje oružjem.

U intervjuu je bilo govora i o Papinom videopozivu s moskovskim patrijarhom. Franjo je rekao da je prvih 20 minuta Kiril nabrajao opravdanja za ratnu agresiju.

„Slušao sam ga i rekao mu: Ne razumijem ništa o čemu govoriš. Brate, mi nismo državni klerici, ne koristimo jezik politike, nego Isusov. Mi smo pastiri istog naroda Božjeg. Zato trebamo tražiti puteve mira kako bi se oružje utišalo. Patrijarh se ne može pretvoriti u Putinova ministranta.“

Papa se dotaknuo i susreta s Viktorom Orbanom koji se dogodio 21. travnja. Kazao je kako mu je mađarski premijer rekao da „Rusi imaju plan da sve završi do 9. svibnja“, referirajući se na obilježavanje ruskog Dana pobjede.

“Nadam se da će biti tako, to možda objašnjava eskalaciju proteklih dana. Jer nije više riječ samo o Donbasu nego i o Krimu, Odesi, oduzimanju ukrajinske luke na Crnom moru. Pesimističan sam, ali moramo činiti sve što možemo kako bismo zaustavili rat”, kazao je Franjo.