Nakon što je sud u poljskom gradu Nowom Sączu osudio pro-life aktivista Bawera Aondo-Akaau na kaznu od 1200 zlota (oko 2000 kuna) zbog isticanja na javnome mjestu plakata koji ukazuje na zločin abortusa počinjen u bolnicama, reagiralo je nekoliko organizacija, nazivajući tu presudu ugrozom slobode govora.

Već smo pisali o Aondo-Akaau, poljskom doktoru teologije i političaru, koji je ipak najpoznatiji po svom pro-life aktivizmu. Po ocu Nigerijac, a po majci Poljak, ovaj je teolog osoba s posebnim potrebama, nakon što mu je u djetinjstvu neotkrivena žutica oštetila mozak te zbog toga ima probleme s kretanjem i govorom. Unatoč tome, doktorirao je teologiju na sveučilištu Ivana Pavla II. u Krakovu i ne dopušta da mu invaliditet smeta u društvenom i političkom angažmanu.

Sada ga je sud osudio zbog pro-life plakata, nazivajući njegovo postavljanje u javnosti „uznemiravanjem“ i to nakon tužbe feminističkih organizacija i lijeve političke stranke Razem, a ta je presuda osporena s više strana.

Tako je Centar za praćenje slobode medija koji djeluje pri Poljskom novinarskom društvu (Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP) objavio priopćenje u kojem poziva pravosudne institucije da opozovu ovu presudu mjesnog suda.

„Ovakva presuda izravno ugrožava građanske slobode i prava, kao i slobodu govora koja je temelj svakoga demokratskog društva“, stoji u priopćenju koje potom navodi odredbe iz poljskog Ustava te Europske konvencije o pravima čovjeka kojima se jamče navedene slobode.

„Smatramo posebno skandaloznim da se dr. Bawera Aondo-Akaa, koji je od rođenja skoro potpuno paraliziran, kreće se u invalidskim kolicima uz pomoć drugih ljudi, tjeralo tijekom procesa da četiri puta dolazi na sud, a jednom je bio ispitivan i u policiji“, stoji u priopćenju novinarskog društva.

Inače, protiv pro-life aktivista podignuto je nekoliko sličnih tužbi u još nekoliko poljskih gradova. On sam, međutim, kaže kako mu one ništa ne znače.

„Procesi i njihov broj mi ništa ne znače. Može ih biti koliko god, to ništa neće promijeniti u onome što radim“, rekao je.

Odvjetnici pro-life udruge Fundacja Pro – Prawo do Życia upozoravaju kako u različitim mjestima različiti suci tretiraju tužbe protiv njegova člana na različite načine – negdje ih odbacuju, a negdje izriču presudu protiv njega. To znači da o žalbama odlučuju privatna uvjerenja određenih sudaca, a ne slovo zakona.

Bawer Aondo-Akaa postao je poznat u poljskoj javnosti nakon što je u Krakovu polemizirao sa sudionicima proabortivnog Crnog marša koji je 2016. organiziran u nekoliko poljskih gradova. Kasnije objavljen video prikazuje ga kako u kolicima ide od sudionika do sudionika i mirno ali odlučno polemizira s njima protiv abortusa.

Bitno.net