U poljskome parlamentu Sejmu danas je započela rasprava o zakonskom prijedlogu iza kojeg stoji građanska inicijativa “Stop abortusu” i koji smjera prema potpunoj zabrani abortusa u toj državi.

Prema prijedlogu, abortus bi bio zabranjen u svim slučajevima (sada je u Poljskoj dopušten u slučajevima silovanja, deformacije djeteta i ugroženosti života majke), a onaj tko bi prekršio tu zabranu bio bi kažnjen, uključujući i majku.

Zakonski prijedlog uobličili su sturučnjaci iz instituta Ordo Iuris, a iza njega stoji nekoliko prolife i katoličkih udruga.

Osim zabrana, zakonski prijedlog uključuje i čitav niz “afirmativnih” mjera borbe protiv ubijanja nerođenih, poput mehanizama kojima država pomaže majkama koje žele učiniti abortus, kako u psihološkom, tako i u konkretnijem, socijalnom smislu.

Promjene zakona pred zastupnicima Sejma predstavila je dr. Joanna Banasiuk iz Ordo Iuris. Ona je upozorila kako je prije petnaestak godina u Poljskoj godišnje abortusom bilo ubijano oko 100 djece godišnje. Danas ih se, nastavila je ona, ubija skoro 10 puta više i to s istom zakonskom legislativom. Razlog tome jest što se izuzeci od zabrane abortusa sve šire shvaćaju.

“Oko 900 abortusa godišnje radi se na nerođenoj djeci među kojima su i ona za koje se sumnja da imaju Downov, Turnerov ili Edwardsov sindrom. Ubijaju se i zdrava djeca koja su začeta tijekom ‘ileglanog čina’. Nada za svu tu djecu jest naš prijedlog koji predlaže njihovu zaštitu prije i nakon rođenja”, rekla je.

U ovome trenutku teško je predvidjeti što će se dogoditi s ovim zakonskim prijedlogom koji tek treba proći kroz punu parlamentarnu proceduru. Čelnik vladajuće stranke Pravo i pravednost Jarosław Kaczyński objavio je kako neće obvezati svoje zastupnike stranačkom disciplinom da glasaju za ovaj zakon, nego će to prepustiti njihovoj savjesti. Mnogi su taj potez Kaczyńskog kritizirali.

Danas se u medijima oglasio nadbiskup varšavsko-praški Henryk Hoser, koji je čelnik Komisije Poljske biskupske konferencije, i ponovio potporu biskupa zabrani abortusa. Pri tome je ponovio već ranije izrečeno stajalište biskupa koji se nisu složili s odredbom prema kojoj treba kažnjavati žene koje počine pobačaj. Inače, udruge koje stoje iza inicijative Stop abortusu već su naglasile kako prijedlog doduše dopušta mogućnost kažnjavanja žena, ali naglasak ipak prebacuje na kažnjavanje liječnika koji je abortus napravio, te onih koji su majku na abortus određenim pritiscima natjerali.

Danas se u Sejmu raspravljalo i o zakonskom prijedlogu lijevih stranaka koji žele legalizirati pobačaj. Riječ je o prijedlogu koji nema nikakvih izgleda da bude izglasan i koji je očito zamišljen kao provokacija i strateški potez feminističkih i lijevo-liberlanih krugova koji su prestrašeni inicijativom Stop abortusu.

Istodobno, stranka Prawica Rzeczypospolitej predložila je promjene zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojim bi se zabranilo stvaranje više od jednog embrija tijekom postupka.

Sutra na našem portalu pročitajte razgovor s Andrzejem Dubielom, glasnogovornikom stranke Prawica Rzeczypospolitej koja je podržala promjene zakona o abortusu i predložila promjene zakona o in vitro oplodnji.

Goran Andrijanić | Bitno.net