Poljska bacačica koplja Maria Andrejczyk stavila je svoju srebrnu medalju s olimpijskih igara u Tokiju na aukciju kako bi pomogla prikupiti novčana sredstva potrebna za operaciju srca osmomjesečnog dječaka Miłoszeka Małyse.

“Prava vrijednost medalje uvijek ostaje u srcu. Medalja je samo predmet, ali može biti od velike koristi za druge ljude. Ovo srebro može spasiti život umjesto skupljanja prašine u ormaru. Zato sam je odlučila staviti na aukciju”, kazala je Andrejczyk u razgovoru za poljsku državnu televiziju.

Za Miłoszekovu operaciju koja će se obaviti u SAD-u potrebno je prikupiti 1,5 milijuna poljskih zlota što je oko 400 000 dolara.

Najveću ponudu za Marijinu medalju dao je lanac trgovina Żabka (Žabac) odakle su se oglasili priopćenjem kako su bili dirnuti plemenitom gestom poljske atletičarke te kako su odlučili da će unatoč tome što imaju pravo uzeti srebrnu medalju ona ipak “ostati kod Marije”.

“Skupa smo prikupili preko pola milijuna zlota za Miłosza, zajedno s Żabkinom donacijom”, napisala je Maria na svojem Instagram profilu zadovoljna svojom kampanjom.

Budući da se donacije prikupljaju još od svibnja, zajedno s ranijim donacijama ukupno je prikupljeno 1,35 milijuna zlota što znači da je Miłoszek jako blizu putu u SAD na operaciju koja za njega znači život.