Svećenik

Čileanska policija je u srijedu obavila pretres crkvenih prostorija kako bi pronašla dokumente povezane s nedavnim skandalom seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji je rezultirao ostavkom čak 30 biskupa u toj zemlji, donosi Catholic News Agency. Tijekom nenajavljene akcije policija je zaplijenila dokumente i dosjee vezane uz crkvenu istragu zbog zlostavljanja od strane klerika na području grada Santiaga. Prema izvješću Associated Pressa, na tom području je 14 svećenika optuženo za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Državni odvjetnik Jorge Abbott je izjavio kako je cilj ove akcije uspostavljanje suradnje civilnih i crkvenih vlasti u istrazi. „Prema ovoj istrazi se odnosimo s posebnom pažnjom budući da se radi o maloljetnim žrtvama“, izjavio je Abbott te dodao kako je zadovoljan rezultatima policijske akcije. Nadbiskup Santiaga, kardinal Ricardo Ezzati, potvrdio je kako su crkvene vlasti tužiteljstvu predale sve tražene dokumente te dodao kako je Crkva spremna na suradnju s civilnim pravosuđem.

Inače, ova policijska akcija je provedena samo nekoliko dana nakon što je papa Franjo prihvatio ostavku biskupa Juana Barrosa, koji je optužen za prikrivanje zločina počinjenih od strane svećenika Fernanda Karadime. Cijelu kronologiju slučaja seksualnog zlostavljanja u Čileu možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net