Helena Kmieć, 25-godišnja misionarka Družbe božanskog spasitelja koja je prošli mjesec ubijena u Boliviji gdje je bila u misijama, pokopana je jučer u svom rodnom gradu Libiążu na zapadu Poljske.

“Želim zahvaliti Bogu što ju je stvorio tako divnu i dopustio joj umnožiti darove misli, volje i srca kako bi se mogla podijeliti s drugima”, rekao je umirovljeni pomoćni biskup krakovski Jan Zając koji je govorio u ime obitelji na sprovodnoj misi održanoj u župi sv. Barbare. Biskup je rodbinski povezan s obitelji Kmieć jer je brat njezina djeda.

“Iznad ulaza u ovu crkvu stoji natpis: Idite i propovijedajte Radosnu vijest. To su riječi koje je naša Helenka živjela svojim životom od malih nogu. Znala je kome ima zahvaliti za svoj život i talente”, rekao je biskup.

Helena je ubijena u napadu na dječji dom u gradu Cochabambi gdje je volontirala. Ubijena je nožem, a uhićena su dvojica muškaraca koji su, pretpostavlja se, željeli opljačkati dom.

Pred okupljenima u crkvi pročitano je i pismo koje su obitelji ubijene misionarke i Crkvi u Poljskoj poslali biskupi Bolivije.

“Žalimo zbog toga što se dogodilo i molimo Gospodina Isusa, koji je za nas umro i uskrsnuo, da ne prestanemo ljubiti čak i te koji nas proganjaju. Čvrsto vjerujemo da će onaj kojemu je Helena s radošću služila kroz napuštenu braću i sestre primiti je u svoje kraljevstvo. Njezina ljubav zauvijek će nas pratiti. Ljubav ne može biti pokopana”, poručili su bolivijski biskup.

Misu je predvodio umirovljeni biskup krakovski, nekadašnji tajnik sv. Ivana Pavla II., kardinal Stanisław Dziwisz, jer je Helena bila članica laičke udruge Misijskih volontera Salvatore u gradu Trzebiniji u njegovoj nadbiskupiji.

Na misi je čitano nedjeljno evanđelje – ono koje je jučer progovorilo o “molitvi za neprijatelje i one koji nas proganjaju” i “okretanju drugoga obraza”. Isusove riječi na sprovodnoj misi djevojke koja je ubijena jer ga je pratila i naviještala – imale su dodatnu težinu i ozbiljnost.

Helena je bila aktivna laikinja koja je sudjelovala u brojnim evangelizatorskim akcijama. Već je ranije volontirala u misijama u Africi. Bila je i aktivna na Svjetskom danu mladih koji se održao ove godine u Krakovu.

Njezin jučerašnji sprovod bio je događaj koji je pratila cijela Poljska. Predsjednik Andrzej Duda posthumno ju je odlikovao državnim odličjem Zlatnog križa koji se dodjeljuje za posebne zasluge u karitativnim i društvenim djelatnostima.

Goran Andrijanić | Bitno.net