Helena Kmieć, 25-godišnja Poljakinja koja je volontirala u misiji Družbe Božanskog spasitelja (salvatorijanaci), ubijena je jučer u napadu na dječji dom u bolivijskom gradu Cochabambi gdje je pomagala, objavili su mediji.

Tragičnu vijest o okrutnom ubojstvu volonterke prva je objavila stranica Misijskih volontera Salavatore iz poljskog grada Trzebinije, laička udruga koja djeluje pri lokalnoj kongregaciji salvatorijanaca, udruga koje je Helena bila članica.

Helena i njezina prijateljica Anita Szuwald došle su u Boliviju prije dva tjedna. Jučer ujutro u prostorijama dječjeg doma napao ih je muškarac čiji su motivi još nepoznati. Helenu je usmrtio ubodima noža, zadao joj je čak 14 udaraca. Anita je preživjela.

Helena Kmieć je već ranije bila u misijama, u Africi. Radila je kao stjuardesa, a da bi mogla otići na misiju u Boliviji uzela je neplaćeni godišnji odmor.

“Njezin je život bio i jest nadahuće svjedočanstva o Bogu i predavanja njemu. Helenka će ostati veliki uzor radosna, ponizna i beskrajna služenja Isusu i ljudima. Zahvaljujući njoj znamo da istinski sveti ljudi žive pokraj nas”, poručili su njezini prijatelji iz udruge.

“Bila je osoba puna duboke vjere, otvorena prema potrebama drugog čovjeka. Znala je da odlazi na nesigurno mjesto, ali je učinila to jer je željela pomagati djeci”, rekao je umirovljeni pomoćni biskup krakovski Jan Zając koji je s Helenom bio povezan i rodbinski. Ona je bila unuka njegova brata i upravo je biskup prvi obavijestio obitelj Kmieć o tragediji koja se dogodila.

Helena je već dugo vremena bila aktivna u raznim evangelizatorskim akcijama.

Na ovom videu iz 2012. snimljena je sa svojim prijateljima iz zajednice kako sudjeluje u evangelizaciji na željezničkom kolodvoru u Wrocławu. Imala je prekrasan glas i često ga je koristila kao oruđe evangelizacije. Njezino pjevanje počinje u 1.30 minuti videa.

Goran Andrijanić | Bitno.net