Nadbiskup meksičkog grada Guadalajare, kardinal José Francisco Robles Ortega, osvrnuo se na snimku navodnog euharistijskog čuda koja je zabilježena tijekom euharistijskog klanjanja u župi Gospe od Krunice kazavši da je riječ o “osjetljivom pitanju” na koje se ne možda davati brze odgovore.

“Vrlo je osjetljivo pitanje da se neki izvanredni element zabilježi ili učini javnim, a da crkvena vlast ne zna što se dogodilo, niti ima uvid u detalje koje treba pregledati kako bi se moglo reći da je to nadnaravan, čudesan čin”, rekao je Robles Ortega, kako prenosi CNA.

Kardinal je istaknuo da nije “dobio nikakvu prijavu ni od župnika, ni od svećenika koji je predvodio molitvu, ni od samih vjernika koji su doživjeli ono što su vidjeli”.

Snimka na koju se kardinal Robles Ortega osvrnuo zabilježena je 22. srpnja i otad su o njoj pisali brojni katolički mediji. Na videozapisu koji traje 30-ak sekundi vidi se Presveti sakrament u pokaznici koji kao da pulsira.

Komentirajući slučaj, svećenik Carlos Spahn, koji je bio u crkvi za vrijeme zabilježenog događaja, kazao je: „Izložili smo Presveti sakrament; izmolio sam molitve za izlaganje, i kad sam ustao da odem u sakristiju, to se počelo događati.”

“Neki ljudi su to vidjeli i nisu mogli vjerovati što gledaju, a imamo najmanje dvije snimke”, dodao je vlč. Spahn.

“Prema tome, potvrđujem da je ovo autentično”, dodao je.

Vlč. Spahn je rekao i kako se događaj ponavljao više puta između 21:00 i 23:00, ali da ga nisu mogli vidjeti svi nego samo neki. Prema njegovom mišljenju to potvrđuje božansko porijeklo događaja “jer bi bila prirodna stvar da su ga svi mogli vidjeti istovremeno”.

Interpretacija događaja vlč. Spahna je da je riječ o “Kristovom Srcu koje kuca iz ljubavi prema ljudima”.

Ipak, nadbiskup Robles Ortega mnogo je oprezniji u procjenama. “Zamislite da netko izloži mogući scenarij čuda i da crkvena vlast jednostavno potvrdi da je tako, te da se nakon toga pokaže da je riječ o podloj namještaljci”, kazao je Robles Ortega.

“Trebalo bi provesti iscrpnu istragu kako bi se ustvrdilo o čemu se radi”, smatra kardinal koji upozorava da se “mnoge stvari mogu načiniti tako da izgledaju stvarnima, a zapravo nisu”.

Kardinal je naglasio kako se na svakoj svetoj misi događa čudo bez obzira na izvanjski prikaz: „Za Crkvu, u svakoj euharistiji koja se slavi Isus postaje stvarno i istinski prisutan u posvećenom kruhu i u posvećenom vinu, bez obzira na to krvari li, kuca li ili ne kuca.”