“Ovakav si bio u jedanaestom tjednu. Svi su tvoji organi postojali. Tvoje je srce kucalo već tri tjedna nakon tvojega začeća. Već si cuclao palac.” Premda će ove rečenice potpisati svaki znanstvenik i svaki liječnik, njihova znanstvena istinitost mnogim ljudima današnjega vremena očito je presnažna i ne mogu je podnijeti. Potvrđuje to i primjer iz Italije u čijem je glavnom gradu prije nekoliko dana vrlo brzo nakon postavljanja, prekriven jumbo plakat s djetetom u jedanaestom tjednu trudnoće, a na kojemu su bile ispisane gore navedene rečenice.

I dok se, kako pišu neki talijanski mediji, za uklanjanje smeća na cesti ili popravak ceste ponekad čeka danima, u ovom je slučaju reakcija nadležnih gradskih službi bila ekspresna. Nakon kaznene prijave zbog “narušavanja osjećaja zajednice”, bilo je potrebno manje od 48 sati da dijete u majčinoj utrobi bude prekriveno bijelom ceradom, kao da je riječ o nekoj skandaloznoj poruci ili, ne daj Bože, lascivnoj reklami kakve gotovo redovito možemo vidjeti na ulicama gradova.

“Skandalozni” plakat dala je postaviti udruga “Provita”, kako bi obilježila žalosnu 40. obljetnicu donošenja zakona o legalizaciji pobačaja, no njihova inicijativa izazvala je lavinu reakcija “naprednih” društvenih snaga koje će se u svakoj drugoj prigodi, baš kao i kod nas, pozivati na znanost. U svakoj, ali ne i u ovoj. Jer ova je znanstvena istina jednostavno presnažna.

“Ti si bio ovakav… I danas si ovdje jer te tvoja majka nije pobacila”, stajalo je na plakatu.
“Braniti život takvim grubim i nasilnim porukama ne pristoji niti povijesti žena, niti povijesti grada”, odgovorile su gradske vijećnice, zahtijevajući hitno uklanjanje “skandaloznih” poruka.

I poput jednog komentatora i mi se možemo zapitati: je li na plakatu pisalo nešto pogrešno? Zbog čega su ove neporecive znanstvene činjenice toliko problematične? Vjerojatno zato što nas vrlo izravno suočavaju s činjenicom da se u našim bolnicama ne uklanja i ne uništava neko neidentificirano tkivo, neka nakupina stanica,”nešto”, već netko – ljudsko biće, dijete. A od 1978. godine, kada je pobačaj u Italiji postao legalan, izvršeno je šest milijuna pobačaja. No ovaj podatak očito je manje skandalozan od prizora djeteta u majčinoj utrobi.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net