Bivši kardinal Theodore McCarrick optužen je za seksualno zlostavljanje tinejdžera u saveznoj američkoj državi Massachusetts koje se navodno dogodilo 1974. godine. To je prvi put da je protiv McCarricka podignuta sudska optužnica nakon što su prije tri godine u medije došle optužbe na njegov račun za dugogodišnja zlostavljanja, prenosi CNA.

Devedeset jednogodišnji McCarrick optužen je za tri seksualna napada na tada 16-godišnjeg mladića, čime je postao prvi kardinal u SAD-u optužen za seksualni napad na maloljetnika.

Sva tri napada su se prema tekstu optužnice dogodila 8. lipnja 1974. godine uoči vjenčanja žrtvina brata. McCarrick je bio blizak prijatelj žrtvine obitelji te je išao s njima na obiteljska putovanja i održavao krštenja, vjenčanja i pogrebe za članove obitelji.

Prema sudskim dokumentima, McCarrick je pristupio žrtvi tijekom prijema gostiju na zahtjev dječakova oca jer je 16-godišnjak izostajao s mise i neprimjereno se ponašao. Bivši kardinal je zatim rekao žrtvi: “Moramo otići vani kao bismo razgovarali”, nakon čega su se dogodili napadi.

Oštećenik, koji je danas u 64. godini života, sudskim je vlastima rekao da je znao što će se dogoditi, ali nije želio “raditi scene na vjenčanju svojega brata i sve pokvariti jer je u to vrijeme imao više poštovanja za svoju majku oca i brata nego za sebe samoga”, stoji u dokumentima.

McCarrick bi pred sud trebao izaći 26. kolovoza kako bi odgovorio na optužbe, a ako se one pokažu točnima, za svaki od tri seksualna napada za koja je optužen mogao bi dobiti po pet godina zatvora.

Osim što je godine 2018. ostao bez kardinalske časti, papa Franjo otpustio je u veljači 2019. McCarricka iz svećeničkog staleža zbog “seksualnog zlostavljanja pokornika tijekom ispovijedi te grijeha protiv šeste Božje zapovijedi s maloljetnicima i odraslima s otežavajućim čimbenikom zlouporabe moći”.

Vatikan je u studenom prošle godine objavio detaljan dokument koji je na 460 stranica donio informacije o odnosu službenih crkvenih instanci prema kardinalu, uključujući svu četvoricu papa koji su bili na čelu Crkve od trenutka kad su se dogodila prva McCarrickova zlostavljanja.