Kenijske vlasti zabranile su međunarodnoj organizaciji Marie Stopes pružanje bilo kakvih usluga vezanih za pobačaj u toj afričkoj zemlji.

Podsjetimo, ta se nevladina organizacija pohvalila kako je samo u 2017. godini „pružila ili potpomogla više od 4,1 milijuna sigurnih pobačaja i usluga postabortivne skrbi“.

U kolovozu ove godine Marie Stopes je pokrenula radio kampanju koja je, osim što su je mnogi Kenijci smatrali uvredljivom, bila u neskladu s postojećim Zakonom o pobačaju.

Prema tom zakonu, u Keniji je pobačaj dopušten samo u slučajevima kada je ugrožen život majke. Promoviranje pobačaja također je zabranjeno kako zakonom tako i lokalnim medicinskim pravilnicima.

Kršenje pravila oglašavanja privuklo je pažnju kenijskih medicinskih vlasti, koje su prošlog tjedna uputile pismo Marie Stopesu u kojem je stajalo: “Marie Stopesu Kenija nalaže da smjesta prestane pružati bilo kakve oblike usluga vezane za pobačaj u svim svojim objektima u zemlji.”

Prije radio kampanje oglašavanja, Marie Stopes je vodila kampanju na Facebooku koja je naišla na negativne reakcije kod mnogih Kenijaca. Na jednoj je reklami bila prikazana bočica ispunjena tabletama uz natpis na kojem je stajalo: „Neplanirana trudnoća može voditi širokom rasponu emocija“, dok je druga reklama obećavala pomoć trudnim ženama koje su ostavili njihovi partneri.

Marie Stopes jedan je od najvećih svjetskih pružatelja pobačaja te ima 12 tisuća zaposlenih u 37 zemalja diljem svijeta. U Keniji djeluje od 1985., a među brojnim sloganima koje su koristili nalaze se i „Djeca izborom, a ne slučajem“ i „Pomažemo vam upravljati svojim izborima“.

Zanimljivo je da ova pro-life pobjeda za Keniju, ali i za cijelu Afriku, dolazi po završetku kenijske kampanje 40 dana za život.

Ivo Džeba | Bitno.net