Pobačaj je “oblik ubojstva kojeg trebamo kako bismo se mogli braniti”, smatra Sophie Lewis, predavačica na Brooklynskom institutu za društvena istraživanja.

U video intervjuu kojega je dala povodom objavljivanja knjige Potpuno surogatstvo odmah: Feminizam protiv obitelji, Lewis se uz podršku pobačaju kao “prihvatljivom obliku nasilja” založila i za više plaćenog surogatstva.

Lewis koja je majčinstvo definirala kao “gestacijski rad” drži kako se “moramo odmaknuti od gledanja na pobačaj samo kao na oblik zdravstvene zaštite, ili rasprave o tome kada počinje ljudski život, te braniti pobačaj kao pravo na prekid gestacijskog rada”.

Osvrćući se na zakone usmjeren prema zaštiti nerođenog života koji su posljednjih tjedana i mjeseci izglasani u državama poput Alabame i Georgije, predavačica s Brooklynskog instituta smatra kako se danas “suočavamo sa zastrašujućim napadima na pobačaj.”

Kritizirajući pro-choice stranu koju zastupa, Lewis je istaknula kako su se zagovornici pobačaja proteklih godina koristili strategije koje “uključuju neku vrstu ustupanja teritorija našim neprijateljima.”

“Skloni smo govoriti o pobačaju kao nečemu što je ‘uistinu jako loše, ali…’, ili kažemo: ‘Srećom nije riječ o ubojstvu; srećom to je samo zdravstvena zaštita'”, kaže Lewis koja se zalaže za kraj takvog izražavanja ističući kako je zainteresirana za “radikalnu” pobjedu.

U tu svrhu predlaže radikalnim feministkinjama da trudnoću počnu gledati kao na “gestacijski rad”, a na pobačaj kao na prihvatljivi “oblik ubojstva”.

“Pobačaj je po mom mišljenu – i shvaćam koliko je ovo kontroverzno – oblik ubojstva. To je oblik ubojstva kojeg trebamo kako bismo se mogli braniti. Ne zanima me kada ljudski život počinje postojati”, istaknula je Lewis te nastavila:

“Pogled na biologiju hemohorionske placentacije pomaže mi razmišljati o nasilju kojega, bez krivnje, fetus čini prema gestatoru (majci)”, rekla je. “To nasilje je neprihvatljivo prema nekom tko ne želi prolaziti gestaciju. Nasilje koje gestator čini je zapravo štrajk ili odlazak s radnog mjesta, što je prihvatljivo nasilje.”

Pozivajući se na ideje Karla Marxa, Lewis se založila i za ukidanje obitelji, što vidi kao jedno od sredstava borbe protiv kapitalizma: “Kapitalizam i kapitalističke države snažno se oslanjanju na obitelj kao jedinicu društvene discipline, društvenog reda, strogoće”, smatra ona.

Umjesto dosadašnje primarne uloge roditelja u odgoju, ova radikalna feministkinja predlaže proširenje pogleda na pitanje “kome djeca pripadaju”. Prema njenom mišljenju, potreban je otvoreniji pristup odgoju koji se neće bazirati na krvnom srodstvu nego na sudjelovanju zajednice.

Ivo Džeba | Bitno.net