Claudio Hummes

Foto: Vatican MediaJedna od glavnih osoba prošlogodišnje Sinode o Amazoniji, brazilski kardinal Claudio Hummes, rekao je kako pitanje ređenja oženjenih muškaraca nije zaključeno nego ga je preuzeo Vatikan.

Kako smo već ranije pisali, Papa u iščekivanoj apostolskoj pobudnici Querida Amazonia nije govorio o celibatu, ređenju žena, kao niti o ređenju vrsnih muževa (viri probati). Umjesto toga, Sveti Otac je naglasio važnost misionarskog rada te pozvao “sve biskupe, osobito one iz Latinske Amerike” da promiču molitvu za svećenička zvanja, ali i da budu “velikodušniji u ohrabrivanju onih koji pokazuju misionarski poziv da izaberu Amazonsku regiju”.

Ipak, kardinal Hummes je u razgovoru za brazilski Estadão ustvrdio kako će pitanje o ređenju oženjenih muškaraca „ponovno doći na red“, te da na njemu sada treba raditi s Papom i Svetom Stolicom.

Hummes koji je imao ulogu glavnog koordinatora na Sinodi održanoj krajem prošle godine, govorio je pitanju ređenja oženjenih muškaraca još od 2006. godine, kratko prije preuzimanja pozicije pročelnika Kongregacije za kler. Objašnjavao je kako celibat nije dogma te ga se može podvrgnuti preispitivanju.

Na sličnom tragu po pitanju viri probati je i predsjednik Brazilske biskupske konferencije, biskup Walmor Oliveira. On je za Estadão izjavio da objavljivanje postsinodalne pobudnice „ne znači da se završni dokument Sinode može spaliti.“ Istaknuo je kako je moguća objava posebnog dekreta o ređenju oženjenih muškaraca, koji nije bio prikladan za pobudnicu te kazao kako je Papa naručio izdavanje studije koja bi se bavila pitanjem svećeništva.

Nadbiskup La Plate, Victor Manuel Fernández, osvrnuo se na pitanje značaja završnog dokumenta Sinode i apostolske pobudnice Querida Amazonia. U razgovoru za Religiondigital rekao je kako Pobudnica „ne sačinjava interpretaciju“ završnog dokumenta Sinode niti njegovo „ograničenje“ nego da služi kao „komplementarni pregled“.

Istaknuo je važnost četvrtog paragrafa Pobudnice u kojem Papa traži od svih biskupa i pastoralnih djelatnika da „nastoje primijeniti“ završni dokument.

Što se tiče službenog stava Vatikana, kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik Biskupske sinode, na predstavljanju Pobudnice izjavio je da iako je Franjo „službeno predstavio“ završni dokument Sinode, nije mu dao svoje „izričito odobrenje“, te on stoga nije dio papinskog magisterija. Dodao je kako se svaka primjena završnog dokumenta mora „obavljati u svjetlu same Pobudnice“.

Ivo Džeba | Bitno.net