“Njegova smrt prava je tragedija. Prestalo je kucati jedno srce za obitelj, za Gdanjsk, za cijelu našu zajednicu i za Poljsku”, komentirao je nadbiskup Gdanjska Sławoj Leszek Głódź ubojstvo gradonačelnika toga poljskog grada Paweła Adamowicza.

Adamowicza je u nedjelju nožem na pozornici na kojem se događala humanitarna manifestacija napao muškarac kojeg je policija kasnije identificirala kao Stefana W. Nakon što je ubo gradonačelnika nekoliko puta, Stefan W. je došao do mikrofona i rekao kako je to učinio zbog osvete jer je “nevin sjedio u zatvoru”.

Adamowicz je teško ranjen prebačen u bolnicu, a nakon borbe liječnika za njegov život preminuo je jučer u popodnevnim satima.

Nadbiskup Głódź rekao je za poljsku Katoličku informativnu agenciju da je noć s nedjelje na ponedjeljak boravio u bolnici kraj kreveta Adamowicza kojega je dobro poznavao i molio se za njegovo ozdravljenje. Priznao je kako ga njegova vijest o smrti nije iznenadila, jer je vidio u kakvom teškom stanju se nalazi gradonačelnik.

“Od kada sam nadbiskup Gdanjska imali smo puno zajedničkih projekata – religijskih, karitativnih i domoljubnih”, rekao je Głódź opisujući Adamowicza kao “jednog od važnijih ljudi Crkve” u svome gradu.

Osim vala žalosti, smrt Adamowicza izazvala je i žestoke političke prijepore kojih u Poljskoj nikada ne manjka. Stefan W. je na mikrofon uzviknuo i kako je taj čin njegova osveta Građanskoj platformi, stranci desnog centra kojoj je pripadao Adamowicz i koja je najvažnija oporbena stranka i protivnik vladajućoj stranci Prava i pravednosti (PiS) Jaroslawa Kaczynskog.

Iako sve informacije govore da ubojica nije imao nikakve veze s politikom, da je tek kriminalac osuđen na petogodišnju kaznu zatvora zbog pljačke banke, te da je psihički bolestan, oporba u njegovu napadu pokušava pronaći političku motivaciju.

Adamowicz je napadnut tijekom koncerta humanitarne akcije WOSP (Wielka orkiestra świątecznej pomocy), koja svake godine prikuplja značajne iznose za pomoć dječjim bolnicama u Poljskoj. Dio konzervativne javnosti, međutim, kritizirao je WOSP i njezina pokretača Jerzyja Owsiaka za kojega tvrde da je s vremenom od humanitarne akcije napravio političko-ideološki događaj.

Sada pojedini političari PO-a i njihovi mediji tvrde kako su kritike na račun Owsiaka i njihove stranke stvorile ozračje mržnje zbog čega je Stefan W. napao. Iz PiS-a i njima sklonim medijima, međutim, odgovaraju kako su takve optužbe potpuno neutemeljene i kako je riječ o strašnoj političkoj instrumentalizaciji tragične smrti gradonačelnika.

Ono što traje jest, dakle, političko prepucavanje nad mrtvim tijelom političara koje je već postojeću atmosferu podijeljenosti društva (pa neki govore o “poljsko-poljskom ratu”) dovelo do usijanja.

I sam nadbiskup u svom je razgovoru upozorio na opasne podjele u poljskom društvu te je dodao kako je o tome razgovarao s predsjednikom Andrzejem Dudom.

“Razgovarali smo kako se može razvijati situacija u Poljskoj nakon ovih događaja. A situacija je dramatična i politički i društveno. Trebamo učiniti sve kako ne bi došlo do eskalacije. Svjedoci smo ogromne mržnje u javnom prostoru koja se širi i za koju nitko ne odgovara. I to traje dugo, predugo”, poručio je nadbiskup.

Głódź je rekao i kako je uloga Crkve pozivati na molitvu i pomirenje.

“Nema smisla sada međusobno se optuživati, nego trebamo pokopati umrlog”, dodao je.

Zadnja su dva dana u Poljskoj doista bila dramatična, a uloga Crkve u svemu tome nije uvijek bila konstruktivna.

Naime, Nadbiskupija varšavsko-praška objavila je danas da će kazniti svećenika Jaceka Dunina Borkowskog koji je na Twitteru objavio nepriličan komentar u vrijeme kada je Crkva pozvala na molitvu za ranjenog gradonačelnika.

Svećenik je, otprilike, rekao kako ga nije briga za Adamowicza i kako će se moliti za svoju bolesnu mamu. Poljak je napisao i kako je Adamowicz bio poznat po svojim “podlostima” te se neće moliti za njega. Kasnije je dodao kako “molitvu treba zaslužiti” te se za “podlace” neće moliti. Pišući o podlostima svećenik je vjerojatno mislio na činjenicu kako je Adamowicz, iako deklarirani katolik, dao potporu Gay prideu u Gdanjsku, a bio je benevolentan i prema prosvjedima protiv zabrane pobačaja u Poljskoj.

Sada je njegova nadbiskupija objavila kako će ga kazniti zbog napisa koji su nedostojni njegove svećeničke službe, te dodala kako mu to nije prvi put.

Upitan što misli o tim komentarima, nadbiskup poznanjski Stanisław Gądecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije, rekao kako je ta izjava “pomračenje ljudskosti”.

“Taj čovjek je postao svećenik upravo zato da bi se molio za sve ljude. Pa čak i za ubojicu”, odgovorio je nadbiskup.

Goran Andrijanić | Bitno.net