”Ponosni smo što kao nova lokalna uprava danas djelomično ispravljamo grešku naših prethodnika i na dostojan način izražavamo poštovanje svecu. Raduje me što se ovo događa uoči dolaska relikvije – tijela svetog Leopolda u Herceg Novi”, izjavio je predsjednik općine Stevan Katić, na ceremoniji imenovanja parka.

Kako prenosi lokalni portal hercegnovi.me, Park svetog Leopolda nalazi se pored crkve sv. Antuna Padovanskog. Radi se o zelenoj površini koju je Katolička Crkva poklonila gradu.

“Od danas Herceg Novi konačno ima trajno, dostojanstveno obilježje da je u njemu rođen svetac Katoličke Crkve koji je osvojio svijet”, poručio je Katić, nadodavši: “Svojim djelovanjem i posvećenošću humanizmu i ekumenizmu, sveti Leopold Mandić svrstao se u red osoba čije djelo ima istaknuti međunarodni humanistički značaj. O njegovoj nostalgiji za rodnim krajem svjedoče mnogi zapisi, poput riječi: ‘Moje je srce s onu stranu mora’.”

Okupljenima se obratio i kotorski biskup, mons. Ilija Janjić, zahvalivši gradskoj upravi na provedbi inicijative: “Dostojno je da ova ploča bude kraj masline, jer maslina je znak mira. Neka bude ova maslina, uz našega sveca, mir za sve nas pojedince, mir za naše obitelji, mir za cijeli Herceg Novi, mir za sve ljude dobre volje.”

Leopold Mandić rođen je 12. svibnja 1866. g. u Herceg Novom kao osmo dijete u siromašnoj hrvatskoj obitelji.

Godine 1882. u kapucinskome sjemeništu u Udinama započeo je pripravu za redovnički i svećenički život, koji je završen 20. rujna 1890. g., u Veneciji, svećeničkim ređenjem. Tijekom života služio je prvo u Veneciji, pa Zadru, Bassanu del Grappa, Kopru, Thieneu i Rijeci, a najveći je trag ostavio u Padovi, postavši poznat kao vrsni ispovjednik.

Unatoč velikoj ljubavi koju su prema njemu gajili stanovnici Padove, uvijek je čeznuo za svojom domovinom.

Tijelo svetog Leopolda Mandića trenutačno se nalazi na putovanju Hrvatskom i Crnom Gorom, gdje će obići ukupno pet gradova. Uz Zadar, koji je jučer bio domaćin tijela, relikvija svetog Leopolda Mandića obići će još Herceg Novi, Split, Dubrovnik i Rijeku.

Prema službenom programu tijelo sv. Leopolda, koje je u Herceg Novi stiglo danas malo prije 14 sati, bit će izloženo štovanju vjernika u Parku Boke sve do ponoći. Cijelo to vrijeme bit će i prilika za ispovijed.

U 18 sati pred Svečevim relikvijama bit će pjevana Večernja, a potom od 19.30 sati molitveno-meditativno bdjenje. U ponoć će tijelo biti preneseno u crkvu sv. Antuna koja će biti otvorena za molitvu prema potrebama hodočasnika. U subotu 16. rujna u 7.30 sati tijelo će biti preneseno do oltarnog prostora u Parku Boke, gdje će u 10 sati središnje euharistijsko slavlje predvoditi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Prije i nakon središnjeg misnog slavlja bit će prigoda za molitvu pred relikvijama i za ispovijed.

Tijelo će Herceg Novi napustiti sutra poslijepodne, a misu ispraćaja u 16 sati predvodit će kotorski biskup Ilija Janjić. Nakon mise relikvija tijela sv. Leopolda bit će ispraćena prema Dubrovniku.

Cijeli raspored boravka relikvije svetog Leopolda Mandića u Hrvatskoj i Crnoj Gori možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net