Prema odobrenju Kongregacije za kauze svetaca, od 20. lipnja, o.g. koju je potpisao pročelnik Kongregacije kardinal Angelo Amato, dopušteno je da sarkofag s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića ponovno napusti Padovu, te se hodočasti do svečeva rodnog kraja u Herceg Novi, a po putu se zaustavi u više hrvatskih (nad)biskupija, javlja IKA.

Svečevo tijelo u Hrvatskoj i Crnoj Gori boravit će pet dana, od 14. do 19. rujna. Pritom će posjetiti pet gradova, Herceg Novi u Crnoj Gori, te Zadar, Dubrovnik, Split i Rijeku u Hrvatskoj.

Pročitajte cjeloviti raspored:

Četvrtak 14. rujna – Zadar

Sarkofag sa svečevim tijelom kreće iz Padove u četvrtak 14. rujna u 7 sati. Dolazak u Zadar predviđen je oko 14 sati, te će se Liturgija dočeka održati u Crkvi Gospe od Zdravlja.

Vjernici će od 14.30 do 17.30 sati moći počastiti sveca pred njegovim tijelom.

U 17.30 sati započinje molitva krunice koja će biti zaključena litanijama u čast sv. Leopolda.

U 18.30 sati počinje procesija od crkve Gospe od Zdravlja do katedrale sv. Stošije gdje će se prenijeti svečevo tijelo, a putem će se pjevati crkvene pjesme. Ispred katedrale će se izmoliti uvodni obred i tijelo će opet biti izloženo čašćenju vjernika u katedrali.

Koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u 20 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon mise, od 21 do 24 sata, čašćenje je svečeva tijela u tišini. Cijelo vrijeme boravka svečeva tijela u katedrali vjernici će imati priliku za ispovijed.

U 1 sat moli se pobožnost križnog puta očeva i majki. Od 2 do 6 sati opet je mogućnost čašćenja svečeva tijela. U 6 sati ujutro u zadarskoj katedrali je molitva Jutarnje i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Odlazak relikvija iz Zadra predviđen je u 7 sati. 

Petak 15. rujna do nedjelje 17. rujna – Herceg Novi i Dubrovnik

Doček tijela sv. Leopolda predviđen je u Parku Boke u Herceg Novom u petak 15. rujna u 13 sati. Tom prigodom će biti održana Služba riječi, a potom će tijelo biti izloženo štovanju vjernika u Parku Boke sve do ponoći. Cijelo to vrijeme bit će i prilika za ispovijed.

U 18 sati pred Svečevim relikvijama bit će pjevana Večernja, a potom od 19.30 sati molitveno-meditativno bdjenje.

U ponoć će tijelo biti preneseno u crkvu sv. Antuna koja će biti otvorena za molitvu prema potrebama hodočasnika.

U subotu 16. rujna u 7.30 sati tijelo će biti preneseno do oltarnog prostora u Parku Boke, gdje će u 10 sati središnje euharistijsko slavlje predvoditi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Prije i nakon središnjeg misnog slavlja bit će prigoda za molitvu pred relikvijama i za ispovijed.

Misu ispraćaja u 16 sati predvodit će kotorski biskup Ilija Janjić.

Nakon mise relikvija tijela sv. Leopolda bit će ispraćena prema Dubrovniku gdje se dolazak u kapucinski samostan i svetište Gospe od Milosrđa u Gospinu polju. Tijelo će u svetište stići u pratnji festanjula, trombunjera i bratima dubrovačkih bratovština.

U crkvi će biti organizirano bdjenje tijekom cijele noći koje će predvoditi župnik vikar župe sv. Vida Varaždin fra Mijo Šarčević, OFMCap. Bdjenje će završiti misom u 4 sata ujutro u nedjelju 17. rujna, koju će također predvoditi fra Šarčević.

Misu u 7 sati predvodi župnik župe sv. Mihajla Lapad don Robert Ćibarić, u 9 sati župnik župe sv. Jakova u Međugorju fra Marinko Šakota, OFM, a u 11 sati dubrovački biskup Mate Uzinić.

Vjernici će tijekom tih 18 sati, koliko će svečeve relikvije biti u Dubrovniku, moći doći i iskazati im štovanje zahvaljujući Bogu na primljenim milostima po zagovoru sveca i moleći za svoje potrebe i potrebe cijelog svijeta.

U vrijeme misnih slavlja pojedinačni obilazak relikvija će biti zaustavljen.

Oproštaj i ispraćaj relikvija za Split planira se oko 14 sati.

Nedjelja 17. rujna i ponedjeljak 18. rujna – Split

Doček relikvija u Splitu je u nedjelju 17. rujna oko 18 sati u svetištu Gospe od Pojišana, gdje će pretprogram s pokorničkim bogoslužjem započeti u 17 sati.

Euharistijsko slavlje uz relikviju u 19 sati prevodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Slijedi cjelonoćno bdjenje i čašćenje relikvije.

U ponedjeljak 18. rujna misu u 8 sati predvodi provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, a potom je oproštaj i u 10 sati polazak za Rijeku. 

Ponedjeljak 18. rujna i utorak 19. rujna – Rijeka

U Rijeku tijelo dolazi u ponedjeljak 18. rujna oko 16 sati i svečano će biti dočekano na pokrajnjem ulazu u crkvu Gospe Lurdske (ulaz iz Ciottine ulice).

Prvu misu u prisutnosti svečeva tijela u 19 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Nakon mise bit će prigoda za štovanje svečeva tijela, te bdjenje do 23 sata kad će se održati druga misa.

U utorak 19. rujna u 6.30 sati je misa, a potom slijedi štovanje svečevih zemnih ostataka i molitva za njegov zagovor.

U 10 sati misu predvodi krčki biskup Ivica Petanjak, a očekuje se velik broj hodočasnika Krčke biskupije.

Ispraćaj tijela sv. Leopolda iz Rijeke za Padovu predviđen je u 14 sati. Na ispraćaju se očekuju biskupi Riječke metropolije, te vjernici, posebno iz Rijeke u kojoj je svetac živio i djelovao oko mjesec dana u tamošnjem kapucinskom samostanu.

IKA | Bitno.net