“Novinar je napisao: ‘Pariški nadbiskup se izgubio od ljubavi’, ali je zaboravio kraj rečenice. Cijela rečenica je: ‘Pariški nadbiskup se izgubio zbog ljubavi prema Kristu'”. U odlomku homilije, popraćenom pljeskom dvije tisuće vjernika nazočnih u crkvi Saint-Sulpice u Parizu, umirovljeni nadbiskup Aupetit je odgovorio na optužbe koje mu je u članku od 8. prosinca iznio Paris Match, ponovno potvrdivši duboko značenje njegova zvanja: “Jučer sam izgubio život za Krista kada sam ušao u bogosloviju. Danas sam izgubio život za ljubav Kristovu. Sutra ću opet izgubiti život zbog ljubavi prema Kristu”, jer “moramo riskirati da volimo, poput Isusa”.

Čim je ušao u crkveni prolaz uslijedio je pljesak za nadbiskupa Aupetita koji je četiri godine bio na čelu Pariške nadbiskupije, sve do 2. prosinca kada je Papa prihvatio njegovu ostavku. Podijelio je svoje osjećaje i zahvalio vjernicima na naklonosti, ponovivši poziv na zajedništvo već izrečen u oproštajnom pismu napisanom prije nekoliko dana. “Zabrinut sam za jedinstvo unatoč razlikama koje možemo imati. Danas vas ostavljam sa zahvalnošću, sa slavljem euharistije koje nas sve okuplja, bez obzira na naše godine i stanje”.

Tijekom homilije, Aupetit je istaknuo ” Gospodinovu jasnoću o ljudskom stanju” u odnosu na “trajnu frustraciju u našem čovječanstvu”. “Istina je, napomenuo je, da ljudi često pokušavaju ugoditi ljudima, posebno kada je riječ o osvajanju njihovih glasova, što, primjerice – naznačio je – jasno pokazuje scenarij sljedećih predsjedničkih izbora. Ali Krist – rekao je – nije političar, “Isus je slobodan”. Slobodan slobodom svog odnosa ljubavi s Ocem i slobodan za spas čovječanstva, slobodan od prolazne slave koju su mu mogli ponuditi njegovi suvremenici”. Međutim, nastavio je, “ljubav tjera na rizik “a Isus ih je činio tako što je jeo s grešnicima ili dopustio ženi s sumnjivom reputacijom da mu opere noge. Ali zašto je, upitao je pariški nadbiskup emeritus, Isus preuzeo te rizike? Da spasi te ljude, jer “ljubav je trajni rizik” i zato što “ako ostanemo barikadirani u načelima duhovnih mjera opreza, pitanje će biti volimo li doista, volimo li još uvijek Isusa”.

Odlazeći nadbiskup Aupetit je potom pozvao vjernike da slijede “božansku abecedu”, “abecedu ljubavi”. Od prvih slova – s ljubavlju prema sebi, roditeljima, prijateljima – do završnih slova. Slovo “Z”, primijetio je, “vjerujem da se sastoji u ljubavi prema svojim neprijateljima kao što Isus kaže” i “suočeni s nepravdom, nema drugog lijeka nego prijeći na slovo Z”.

Priča koja je dovela do ostavke Aupetita i imenovanja Georgesa Pontierja apostolskim upraviteljem Sede vacante et ad nutum Sanctæ Sedis u Parizu započela je 23. studenoga objavljivanjem članka u francuskom tjedniku Le Point, koji je kritizirao upravljanje nadbiskupijom i istaknuo neke aspekte njegovog privatnog života, posebice navodnu vezu sa ženom u vrijeme njegove službe generalnog vikara.

Aupetit je odbacio optužbe u intervjuu za Radio Notre Dame, ustvrdivši, između ostalog, da su oni koji su ga poznavali u to vrijeme i dijelili njegov svakodnevni život, mogli “zasigurno posvjedočiti da nisam vodio dvostruki život kao što članak sugerira”, zaključivši da svoj život želi vratiti “u ruke Gospodnje”: “Neka mi dopusti da mu služim svaki dan u mojoj braći i sestrama”.