Jedini katolički svećenik u Pojasu Gaze upozorio je na ozbiljnost nasilja u novim sukobima izraelskih i palestinskih militanata.

Više od 200 ljudi, među kojima je 59 djece, umrlo je u Gazi, izvijestio je BBC.

Izrael provodi zračne napade na Gazu, dok militanti Hamasa, islamističkog pokreta koji vlada teritorijem od 2007. godine, ispaljuju rakete na Izrael.

Deseci tisuća stanovnika Gaze izmješteni su zbog sukoba, dok su na nasiljem zahvaćenim područjima uništene i bolnice i škole.

Otac Gabriel Romanelli župnik  je Župe sv. Obitelji, jedine katoličke župe u Pojasu Gaze. “Situacija u Gazi iznimno je loša. Bombardiranju smo obično izloženi noću, a tijekom dana život je više ili manje normalan. Ali u zadnje vrijeme bombardiranje traje i danju i noću, kako raketa iz Pojasa, tako i izraelskog odgovora zrakoplovstvom i tenkovima”, rekao je Romanelli.

“Trenutačno smo izloženi neprestanom bombardiranju. Čak i kada nakratko prestane, tišina je čudna, a osjećaj kao da se nalazimo usred oluje”, dodao je.

Iako od kraja 2019. nije bilo riječi o ratu, a došlo je i do materijalnog napretka u Gazi, situacija je sada “vrlo nesigurna”, ističe Romanelli.

“Nema četvrti ili grada koji su pošteđeni napada, a neki su vrlo teško pogođeni. Izraelske vlasti ističu da će, dok god napad bude trajao, trajati i bombardiranja, dok Palestinci govore kako će sve dok Izraelci ne popuste, nastaviti odgovarati”, objašnjava.

“Naša župa vrlo je malena, ali to je predivna i snažna zajednica. Dolaze nam i grčki pravoslavni vjernici. Nas katolika ima 133”, rekao je Romanelli, istaknuvši kako se bliskost sa župom i povezanost među vjerničkim obiteljima proteže s katoličko-pravoslavnih odnosa i na odnose s muslimanima.

Teškoće s kojima se stanovnici Pojasa Gaze desetljećima susreću ne smiju biti zaboravljene, upozorava Romanelli, jer zbog različitih embarga mnogo su propatili, a ovaj prostor iz tog se razloga naziva i najvećim svjetskim zatvorom na otvorenom.

Župnik je sve pozvao na molitvu za mir, naglasivši i važnost slanja materijalne pomoći kroz službene kanale, posredstvom jeruzalemskog Latinskog patrijarhata ili katoličkih dobrotvornih udruga.

U ponedjeljak, papa Franjo razgovarao je s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom o sukobu u Svetoj zemlji.

Zarif je rekao kako su on i Papa, na privatnoj audijenciji, “razmijenili poglede” o Palestini, međuvjerskom dijalogu i sankcijama SAD-a Iranu.

Vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni potvrdio je kako je papa Franjo telefonski razgovarao i s turskim predsjednikom. Erdoğan je, prema izvještaju svojega ureda, Papi priopćio kako će se “nad Palestincima nastaviti provoditi masakr sve dok međunarodna zajednica ne kazni Izrael – koji čini zločine nad čovječanstvom – sankcijama”.

Vatikan nije komentirao sadržaj razgovora ni sa Zarifom, niti s Erdoğanom,

Izraelski veleposlanik u Italiji iranskom je ministru vanjskih poslova odgovorio otvorenim pismom u kojemu ga optužuje za financiranje i podržavanje Hamasa. “Zašto ne priznajete pravo Izraela na postojanje? Prestanite širiti mržnju”, napisao je veleposlanik Dror Eydar, i dodao: “Pitanje je: kada će Zapad shvatiti da se iza elegantnih odijela, kravata i osmijeha krije ubilačka ideologija koja želi izbrisati zapadnu civilizaciju? Nužno je probuditi se”.

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na mir u Pojasu Gaze:

“S vrlo velikom zabrinutošću pratim ono što se zbiva u Svetoj zemlji. Posljednjih su dana zavladali nasilni oružani sukobi na potezu između pojasa Gaze i Izraela koji prijete da se izrode u spiralu smrti i uništenja. Brojne su osobe ranjene i mnogo je nevinih izgubilo život. Među njima ima i djece i to je užasno i neprihvatljivo. Njihova je smrt znak da se ne želi graditi budućnost, nego je se želi uništiti”.

“Nadalje, sve veća mržnja i nasilje koji zahvaćaju različite gradove u Izraelu ozbiljna je rana bratstvu i mirnom suživotu među građanima, koja će teško zarasti ako ne dođe odmah do otvaranja dijalogu. Pitam se: kamo vodi mržnja i osveta? Zar doista mislimo da gradimo mir uništavanjem drugoga? ‘U ime Boga koji je stvorio sva ljudska bića jednakima u pravima, dužnostima i dostojanstvu pozvavši ih da žive zajedno kao sestre i braća’ (usp. Dokument o ljudskom bratstvu) pozivam na uspostavu mira i apeliram na one u čijim je rukama odgovornost da narede da utihnu oružja i da kroče putovima mira, također uz pomoć međunarodne zajednice”, dodao je Sveti Otac i zaključio:

“Ustrajno molimo da Izraelci i Palestinci pronađu put dijaloga i praštanja, kako bi bili strpljivi graditelji mira i pravde otvarajući se, korak po korak, zajedničkoj nadi i suživotu među braćom. Molimo za žrtve, osobito za djecu; Kraljicu mira molimo za mir”.

Najnoviji sukobi u Izraelu započeli su ovoga mjeseca kod al-Aqsa džamije u Jeruzalemu. Hamas je zatražio Izrael da povuče vojnike s tog mjesta, ispalivši rakete 10. svibnja, na što je Izrael uzvratio vatrom.

Država Izrael objavila je kako je na nju u tijeku prošloga tjedna ispaljeno 3,000 raketa, od kojih je 90 posto zaustavio njihov obrambeni sustav.

U Pojasu Gaze živi oko 2 milijuna ljudi, od kojih je tisuću kršćana, među kojima prevladavaju pravoslavni vjernici.