Latinski patrijarhat Jeruzalema poziva na pravdu i mir uslijed eskalacije nasilja u gradu, piše CNA.

“Naša Crkva bila je jasna: mir zahtijeva pravdu. Sve dok se ne održavaju i ne poštuju prava svih, Izraelaca i Palestinaca, neće biti pravde te posljedično ni mira u gradu”, piše u priopćenju objavljenom 10. svibnja.

“Naša dužnost je ne ignorirati nepravdu niti ikakvu agresiju protiv ljudskoga dostojanstva, neovisno o tome tko stoji iza nje”.

Pierbattista Pizzaballa kao latinski patrijarh Jeruzalema služi od studenoga, a zadužen je za sve katolike u Izraelu, uključujući i palestinske teritorije.

Nedavno nasilje u Istočnom Jeruzalemu pri džamiji Al-Aksa i u četvrti Sheikh Jarrah narušilo je “svetost naroda jeruzalemskog i Jeruzalema kao Grada Mira” te “zahtijeva hitnu intervenciju”, istaknuo je Pizzaballa.

Džamija Al-Aksa u jeruzalemskomu Starome gradu sagrađena je na vrhu Brda hrama, što je mjesto koje se obilježuje svetim u judaizmu, kršćanstvu i islamu.

Nasilje je ondje izbilo u noći 7. svibnja, posljednjega petka Ramazana, između izraelske policije i tisuća okupljenih Palestinaca. Više od 150 Palestinaca i šest izraelskih policajaca je ozlijeđeno, prema BBC-u.

Pizzaballa je naveo kako “nasilje usmjereno protiv vjernika potkopava njihovu sigurnost i njihova prava na pristup svetim mjestima i slobodnom bogoslužju”.

“Palestinskim vjernicima uskraćen je pristup džamiji Al-Aksa tijekom mjeseca Ramazana. Ova demonstracija snage ranila je dušu i duh Svetoga grada, čiji poziv je biti otvorenim i punim dobrodošlice; biti domom svih vjernika, s jednakim pravima i dostojanstvom i obvezama”, rekao je.

Od ove izjave do danas, stanje je dodatno eskaliralo.

Hamas, islamistička militantna organizacija koja upravlja Gazom, uputila je rakete na Jeruzalem 10. svibnja. Izraelska vojska odgovorila je zračnim udarima koji su, prema palestinskim vlastima, ubili 20 ljudi.

Čelnici lokalnih jeruzalemskih crkava objavili su zajedničko priopćenje u kojemu pozivaju međunarodnu zajednicu na intervenciju koja bi okončala “provokacije i akcije”, pozivajući na molitvu za mir.

“Rastuća tenzija, poduprta uglavnom desno orijentiranim, radikalnim skupinama, ugrožava ionako krhku zbilju u Jeruzalemu i oko njega”, naveli su.

Katolički i pravoslavni vođe apelirali su na “sve stranke da očuvaju ionako osjetljivu situaciju u Svetome gradu Jeruzalemu”.

Pizzaballa je istaknuo kako su nasilna iseljenja Palestinaca iz jeruzalemske četvrti Sheikh Jarrah “glavno žarište rastućih tenzija u Jeruzalemu općenito”.

“Problem danas nije pitanje privatnih sporova oko nekretnina. Riječ je o pokušaju nijekanja prava osobe u vlastitu domu na postojanje, vođenom ekstremističkom ideologijom”, rekao je.

Papa Franjo apelirao je na mir u Jeruzalemu nakon nedjeljnoga Angelusa u Apostolskoj palači 9. svibnja.

“S posebnom zabrinutošću pratim zbivanja u Jeruzalemu. Molim se da to bude mjesto susreta, a ne nasilnih sukoba, mjesto molitve i mira”, rekao je Sveti Otac i zaključio:

“Pozivam sve da traže zajednička rješenja kako bi se multireligijski i multikulturni identitet Svetog grada poštivao i da bratstvo odnese prevagu. Nasilje samo rađa nasilje. Dosta je sukoba”.