Papa Franjo je u četvrtak, 15. veljače 2024. prihvatio odreknuće od službe pastoralnog upravljanja biskupijom David na Panami koje je zbog kanonske dobi podnio kardinal José Luis Lacunza Maestrojuán, OAR te imenovao za njegovog nasljednika dosadašnjeg provincijalnog ministra Franjevačke provincije Nuestra Señora de Guadalupe Srednje Amerike i Kariba fra Luisa Enriquea Saldaña Guerru, OFM, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Kardinal José Luis Lacunza Maestrojuán, koji će 24. veljače napuniti 80 godina života, početkom veljače dospio je na naslovnice jer je bio nestao na više od 48 sati. Njegov nestanak primijećen je kada se nije pojavio na euharistijskom slavlju. Vlasti su ga konačno pronašle oko 40 kilometara od njegova biskupskog grada u „djelomično zbunjenom stanju“. Mediji su tada nagađali o njegovom općem zdravstvenom stanju. Kasnije se Lacunza ispričao vjernicima za svoj nestanak i kazao kako je on bio “glupa šala”.

Prema kanonskom pravu, dijecezanski biskupi dužni su Papi ponuditi ostavku na svoj 75. rođendan. Neki, uključujući kardinale ili starije pastire važnih biskupija, nerijetko ostaju na službi i nakon toga, katkad do svoje 80. godine. Nakon što kardinali navrše 80 godina, gube pravo sudjelovanja na konklavama, tj. izborima novog pape.

Novi biskup fra Luis Enrique Saldaña Guerra, OFM, rođen je 24. veljače 1966. u Davidu, u Panami. Nakon studija filozofije na Sveučilištu Rafael Landívar u Gvatemali i teologije na Srednjoameričkom sveučilištu José Simeón Cañas u El Salvadoru, pohađao je tečajeve specijalizacije za promicatelje zvanja i odgojitelje. Svečane zavjete položio je 23. veljače 2002., a za svećenika je zaređen 29. travnja 2006. Obnašao je sljedeće službe: pratitelj i odgojitelj novaka i braće franjevaca, župni vikar, gvardijan u bratstvima više župa u Panami, gvardijan u bratstvu Virgen del Socorro u La Antigua (Guatemala), franjevački provincijalni definitor Paname (2008.-2017.), upravni direktor franjevačkih škola Pio XII u Boqueteu  i San Francisco de Asís u Davidu (Panama), zamjenik direktora u Obras Sociales Santo Hermano Pedra u La Antigua (Gvatemala), od 2021. provincijski ministar Franjevačke provincije Nuestra Señora de Guadalupe Srednje Amerike i Kariba (Gvatemala), objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.