Kardinal José Luis Lacunza, biskup Biskupije David u Panami, ispričao se na kraju nedjeljne svete mise 4. veljače nakon što je dva dana bio „nestao“ te pronađen početkom tjedna živ i zdrav. Sve je, izgleda, bila samo šala, prenosi Nedjelja.ba.

Govoreći s ambona, kardinal je nazočnima kazao: „Želim vam se ispričati i zamoliti za oprost zbog nevolja koje sam prouzročio posljednjih dana. Znam da ste se loše proveli. Neki su lili obilne suze. Ja ih ne zaslužujem, iskreno vam kažem, ali ih cijenim. I iznad svega cijenim vaše molitve.“

Ne iznoseći pojedinosti o tome što se dogodilo tijekom protekloga razdoblja kada je prijavljen njegov “nestanak”, biskup je komentirao: „Bila je to glupa šala. Činjenica je da ih nisam radio kad sam imao 15 godina, a sad sam to učinio kad ću napuniti 80. Kako nečuveno! Što si stariji, to si budalastiji.“

Španjolska riječ „trastada“ koju je kardinal za svoje djelo upotrijebio, prema rječniku Kraljevske španjolske akademije, znači: „loš postupak s malim posljedicama“.

„Zahvaljujem vam za svu ljubav i sve molitve koje ste za mene izrekli. Tisuću se puta ispričavam i od srca zahvaljujem za svu vašu brigu“, zaključio je kardinal.

Kard. Lacunza, porijeklom iz Pamplone u Španjolskoj, „nestao“ je 30. siječnja, a pronađen je živ i zdrav 1. veljače. Biskupija Davida prijavila je njegov nestanak policiji, a istragu je pokrenulo i tužiteljstvo.

Priopćenje iz biskupije objavljeno na dan kada je pronađen izražava zahvalnost vlastima za trud i izvješćuje kako kardinal ide na liječnički pregled.

Vlč. Josué Pilides, član crkvenog suda Biskupije David, rekao je ACI Prensi da je kardinal otišao poslijepodne 30. siječnja u kamionetu na „potpuno neobičan“ način jer je riječ o čovjeku s određenim navikama koji ima „prilično redovitu rutinu“.