“Dok se približavamo razdoblju korizme – razdoblju promišljanja i nade – pišem vam danas s najvećim poštovanjem i zahvalnošću zbog vašeg upozoravanja na klimatske promjene, gubitke staništa, zagađenje, kao i zbog toga što podsjećate svijet da je Zemlja dom koji svi mi dijelimo.”

Ovim je riječima 12-godišnja Genesis Butler započela svoje pismo upućeno papi Franji kojim pred njega stavlja izazov od milijun dolara ako Sveti Otac u nadolazećoj korizmi odluči primjenjivati veganski način ishrane.

U nastavku pisma Butler spominje Papinu encikliku Laudato si u kojoj se, kako kaže, Franjo založio za promjene u “načinu života, proizvodnji i potrošnji”.

“Slažem se cijelim srcem i tražim vašu potporu u rješavanju jednog od najvećih uzroka problema s kojim se susrećemo: industrijskim uzgojem životinja”, stoji u pismu.

Prema mišljenju ove mlade djevojke, ukidanje industrijskog uzgoja životinja omogućilo bi racionalnije korištenje poljoprivredne zemlje te osiguralo više hrane za cijeli svijet u kojem “815 milijuna ljudi pati od pothranjenosti”.

“Sve su mi ove stvari bitne, i moje srce istinski pati zbog milijardi životinja zatočenih u tvorničkim farmama koje nikada neće vidjeti sunčevu svjetlost ili moći podizati svoju mladunčad”, piše Butler.

Njezino pismo istaknuto je na prigodno osmišljenoj web stranici Million Dollar Vegan, a donaciju od milijun dolara obvezala se dati zaklada Blue Horizon International i uplatiti je na račune dobrotvornih ustanova prema Papinom izboru, ako on prihvati izazov.

Dvanaestogodišnjakinja je pismo zaključila ponudom Papi da se susretnu kako bi “razgovarali o ovim temama”.

Ivo Džeba | Bitno.net