Papa Franjo uputio je izraze sućuti u povodu smrti nadbiskupa Henryka Hosera, apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje, izrazivši zahvalnost za njegov život i pastirski trud.

Istaknuo je da je biskupski zaziv „Bog je veći“ pratio nadbiskupa Hosera čitavog njegovog života i određivao način mišljenja, vrednovanja, odlučivanja, rasuđivanja i utvrđivanja smjerova pastoralnog djelovanja. Naveo je da je mons. Hoser povjerovao u riječi Pisma koje kažu „Moćniji je Onaj koji je u vama, nego onaj koji je u svijetu“. Naglasio je da je nadbiskup Hoser s apostolskom hrabrošću išao u svijet, pouzdajući se da je Bog veći od ljudskog srca i sve zna. Papa je istaknuo da je mons. Hoser predano obnašao sve službe koje su mu povjerene. Bio je liječnik, svećenik u zajednici palotinaca, misionar, animator pastorala obitelji i zdravstvenih djelatnika, poglavar u Ruandi, tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, biskup varšavsko-praški i Papin vizitator u Međugorju. Sveti Otac sa zahvalnošću gleda na cjelokupno služenje mons. Hosera. „Providnost mu je povjerila poslanje u Crkvi i svaka prethodna etapa pripremala ga je za sljedeću. Bog ga je ispunio. Milosrdnom Bogu povjeravam plodove njegovo života i pastirskog angažmana, moleći da ga primi u svoju slavu“, poručio je papa Franjo.

Misa zadušnica za mons. Henrika Hosera služena je u petak 20. kolovoza u katedrali Varšavsko-praške biskupije. Nakon mise tijelo mu je položeno u kriptu te katedrale.