Sv. Misa zadušnica za mons. Henryka Hosera služena je u petak, 20. kolovoza, u katedrali Varšavsko-praške biskupije. Misu je predvodio kardinal Kazimierz Nycz, nadbiskup varšavski i metropolit, a homiliju je održao nadbiskup Tadeusz Wojda, metropolit gdanjski.

”Sveti Pavao nas u današnjem čitanju podsjeća: ‘Znamo doista: ako se razruši naš zemaljski dom, šator, imamo zdanje od Boga, dom nerukotvoren, vječan na nebesima.’ (2 Kor 5, 1) Ove riječi uvode nas u današnju pogrebnu ceremoniju pokojnog nadbiskupa Henryka Hosera, palotinca, svećenika, misionara, nadbiskupa u miru Varšavsko-praške nadbiskupije, Apostolskog vizitatora u Međugorju”, kazao je na početku svoje homilije nadbiskup Wojda, prisjetivši se potom posljednjih susreta i razgovara s mons. Hoserom.

”Krajem srpnja posjetio sam ga u Ołtarzewu. Patnja i bol bili su vidljivi na njegovu licu, ali je ostao potpuno miran i spokojan. Bio je željan, kao i uvijek, razgovarati o raznim temama, postavljati pitanja, komentirati, ocjenjivati i davati vrijedne prijedloge. Razgovor s njim otkrivao je njegovo bogato životno iskustvo, okupljeno u različitim zemljama i na različitim kontinentima. Bio je izvrstan promatrač okolne stvarnosti, koju je mogao analizirati, točno procijeniti i govoriti o njoj na činjeničan način. Bio je i načitan čovjek. Široko se koristio povijesnom i suvremenom literaturom u područjima svog osobnog interesa, ali i temama aktualnih društvenih, etičkih, teoloških i pastoralnih izazova i problema.

Pokazivao je neizmjernu volju za rad, ali je također bio svjestan svojih zdravstvenih problema. Čak je dodao da je vjerojatno došao kraj i da je spreman na sve ako je to Božja volja. Pokušao sam ga ohrabriti rekavši da ga čekaju u Međugorju, da tamo ima još puno posla i da se mole za njegovo zdravlje… To sam mu ponovio telefonom početkom kolovoza iz Međugorja”, kazao je nadbiskup Wojda u svojoj homiliji u kojoj je govorio i bogatom životu nadbiskupa Hosera kazavši na kraju kako ”vjerni sluga nikada ne miruje, već bdije do dolaska Gospodinova”. Rekao je i kako su se ove Isusove riječi još jednom pokazale istinitima u životu nadbiskupa Hosera.

”I sam je jednom priznao: ‘Nikada nisam birao i nikada nisam pitao, uvijek sam prihvaćao ono što su mi nadređeni govorili.’ Ovaj put, 2017. godine, kao biskup u miru, na zahtjev pape Franje otišao je u Međugorje brinuti se o hodočasnicima koji su tamo dolazili. I u Međugorju je njegova služba neprocjenjiva.

13. kolovoza 2021. Gospodin ga je opozvao sa zemlje kako bi ga pozvao za stol u nebeskoj slavi. Sin čovječji došao je i odveo ga. Ostaje tuga, ali i duboka kršćanska nada da će ga Onaj koji je u njemu dobro učinio sada obilno nagraditi i prihvatiti u vječnu radost. Dragi Henryk, brate u svećenstvu i biskupstvu, prijatelju i misionaru, od srca ti zahvaljujemo na daru tvoga života, službe i svega dobroga, te molimo da te dobri Bog dočeka u svoju slavu. Amen!”, riječi su kojima je nadbiskup Tadeusz Wojda zaključio svoju homiliju na sprovodnoj misi za nadbiskupa Henryka Hosera.

Pismo s izrazima sućuti i kršćanske nade poslao je i papa Franjo. Zahvalio je nadbiskupu Hoseru za sve što je činio za Crkvu.

Na ispraćaju su se obratili i sućut izrazili, između ostalih i predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki, ispred BK BIH vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, nećak nadbiskupa Hosera…

Nadbiskup Hoser je prvi pastir ove nadbiskupije čije će tijelo biti položeno u kripti varšavsko-praške katedrale, kazao je to na početku svete mise sadašnji varšavsko praški nadbiskup mons. Romuald Kaminski. Uz njega na misi je bilo mnoštvo nadbiskupa, biskupa, svećenika, časnih sestara, a među vjernicima su bili i mnogi predstavnici lokalne i državne poljske vlasti.

Uz mons. Vukšića, na sprovodnoj misi i pokopu iz BiH su bili još provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, osobni tajnik pokojnog nadbiskupa fra Perica Ostojić te međugorski svećenici fra Zvonimir Pavičić i fra Renato Galić.

Nakon mise održani su sprovodni obredi i polaganje tijela nadbiskupa Henryka Hosera u kriptu katedrale Varšavsko-praške biskupije.

Dan prije, u četvrtak 19. kolovoza 2021., u 12 sati, služila se Sv. Misa zadušnica u sjemenišnoj crkvi u Ołtarzewu.

Foto: Informativni centar Mir Međugorje