Papa Franjo poslat će više od 230 000 dolara za pomoć žrtvama potresa na Haitiju, piše CNA.

Riječ je o “početnom doprinosu” za pomoć stanovništvu Haitija “u ovoj izvanrednoj situaciji”, objavio je vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

U priopćenju objavljenom 24. kolovoza, Dikasterij izvještava kako će novac biti raspodijeljen najpotrebitijim biskupijama, uz suradnju vatikanskog veleposlanstva, apostolske nuncijature na Haitiju.

Sredstva će biti upotrijebljena “za pomoć žrtvama potresa, s nakanom da bude neposredni izraz osjećaja duhovne bliskosti pape Franje i očinskog ohrabrenja ljudima i zemlji koji su stradali”, dodaje se.

Potres magnitude 7.2 zatresao je Haiti u noći 14. kolovoza. Dosad je od posljedica potresa preminulo više od 2200 ljudi. Više od 340 ljudi i dalje se vodi kao nestale, a 12 268 je ozlijeđeno. U najvećoj katastrofi koja je zadesila Haiti nakon potresa 2010. godine uništeno je više od 53 000 domova.

Kako izvještava BBC, mnogi spavaju na otvorenom u strahu od ponovljenih potresa koji bi srušili načete građevine, a stručnjaci za zdravstvenu skrb pripremaju se za krizu javnog zdravstva.

“Sanitarna situacija je kritična… Naša je nada da neće doći do epidemije kolere”, rekla je Nadesha Mijoba iz Zdravstvene fondacije Haitija.

Papa Franjo pozvao je na međunarodnu solidarnost kako bi se pomoglo Haitiju prilikom molitve Angelusa 15. kolovoza.

“Želim izraziti svoju blizinu tom dragom stanovništvu teško pogođenog potresom”, rekao je Papa, pozivajući okupljene na molitvu Gospi Haitija.

“Dok uzdižem Gospodinu svoju molitvu za žrtve, upućujem riječi ohrabrenja preživjelima, izražavajući nadu da će im međunarodna zajednica složno iskazati svoju solidarnost: neka solidarnost sviju ublaži posljedice te tragedije”, zaključio je papa Franjo.

Papa Franjo financijsku pomoć šalje i Bangladešu te Vijetnamu.

Bangladešu, koji je krajem svibnja pogođen snažnom ciklonskom olujom, Papa  će poslati oko 69 000 dolara.

Vatikan izvješćuje kako će Papa Vijetnamu, “koji je u stanju iznimne potrebe zbog socioekonomskih posljedica pandemije COVID-a 19, donirati oko 117 000 dolara.