PAPA U SVETIŠTU GOSPE CZĘSTOCHOWSKE

Papa Franjo Poljacima: Božja konkretnost odražava se u vašoj povijesti

Bog nas spašava tako da se čini malenim, bliskim i konkretnim. Iznad svega, on postaje malen – rekao je papa Franjo na današnjoj misi koju je slavio pri samostanu Jasna Gora u Częstochowi, povodom 1050. obljetnice „krštenja Poljske“.

13876317_1410174952332741_73030752623648250_n

Sveti je Otac u homiliji istaknuo kako Bog izabire malene zato što se oni suprotstavljaju „oholosti života“ i govore istim jezikom kao i on: jezikom ponizne ljubavi koja oslobađa.

Božji ulazak u povijest se nije ostvario trijumfom ili upadljivim očitovanjem, nego u jednostavnosti. Božje kraljevstvo, suprotno onome što bismo mi očekivali ili možda htjeli, dolazi u malenosti i poniznosti – kazao je Papa.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Božji način postupanja nam očituje njegovu bliskost i konkretnost. On je „među nama i brine se o nama, ne odlučujući umjesto nas i ne okupirajući se pitanjima moći“. Bog tako radije bira ono što je maleno, suprotno našim ljudskim sklonostima. Težnja „moći, veličini i vidljivosti je tragično ljudska i velika napast koja svugdje pokušava prodrijeti“ – upozorio je Sveti Otac.

Bog je blizak; ne želi biti vladar kojeg se imamo bojati, ostajući udaljen na nebeskome prijestolju, nego se voli „spustiti“ u naše svakodnevne događaje kako bi hodao s nama. Papa je istaknuo kako je i Crkva to dužna činiti: slušati, uključiti se i biti bliska, dijeleći radosti i napore naroda.

13882245_1410174972332739_7561934967265557250_n

Božja konkretnost odražava se u povijesti Poljske, osobito u prenošenju vjere u obiteljima. Rekao je da u „Mariji pronalazimo potpunu usklađenost s Gospodinom“, tako da se „božanska nit“ u povijesti isprepliće s „marijanskom niti“.

Preko Blažene Djevice je Bog „sišao k nama kako bi se učinio bliskim i konkretnim“. Dodao je da Marija „ulijeva želju da se nadiđu zločini i rane iz prošlosti“ kako bi se „sa svima stvaralo zajedništvo, ne upadajući u iskušenje izoliranja ili nametanja“.

Ona „nije gospodarica ili protagonist, nego Majka i službenica“ – nastavio je Papa, potičući: „Molimo za milost da usvojimo njezinu senzibilnost“ u služenju potrebnima i trošenju života za druge, „bez preferencija i razlikovanja“. „Malo koristi prijelaz s ‘prije’ na ‘poslije Krista’, ako to ostaje samo podatak u povijesnim zapisima“ – ustvrdio je na kraju i poželio: „Neka se u svakome dogodi unutarnji prijelaz, uskrs srca“ tako da djelujemo u „malenosti“ s „jednostavnim i otvorenim srcem“.

Papa Franjo se sinoć u Krakovu tijekom prijenosa uživo obratio mladim Talijanima koji sudjeluju na ovogodišnjem Svjetskom danu mladih. Potaknuo ih je da nadiđu rane, nadvladaju „terorizam ogovaranja“ i izgrađuju mostove mira.

Strah je trauma koja može ostaviti ožiljke, ali ne može izbrisati horizonte i želju da se ide naprijed – sažetak je Papina odgovora djevojci koja je ispričala kako je slučajno bila propustila vlak koji je 23. srpnja doživio nesreću u kojoj su umrle 23 osobe. Taj ju je događao osobito pogodio zato što je poznavala jednu od žrtava.

„Ono što ti se dogodilo je rana; neki su bili ranjeni u nesreći, u tijelu, a ti si bila ranjena u duši, u tijelu, u srcu i ta rana se zove ‘strah’. Doživjela si šok, ali šok koji ti ne čini dobro“ – rekao je Papa, napominjući da je to ipak „prigoda“ da se ide naprijed. „Život je pun rana“ – kazao je, objašnjavajući kako mudrost znači moći nositi se i s „lijepim i s ružnim stvarima u životu“.

Protiv „terorizma ogovaranja“ najsnažnija sila je oprost – tim se riječima Sveti Otac obratio djevojci koja je u Italiju došla vrlo mlada te je bila žrtva maloljetničkog nasilja, pokušavši zbog toga učiniti čak i samoubojstvo. „Okrutnost je ljudski stav koji je u temelju svih ratova“ – istaknuo je  Papa. Okrutnost „ne daje drugome da raste“ i „ubija drugoga“.

Kazao je da je „ogovaranje terorizam“ i „stvar koju trebamo nadvladati“ cjelovitim praštanjem. To je međutim „milost za koju trebamo moliti Gospodina. Mi, sami od sebe, to ne možemo.“ Još jedno oruđe „protiv terorizma jezika“ je „stav krotkosti“ – ustvrdio je papa Franjo.

Odgovarajući na treće pitanje jednoga mladića koji je bio u Münchenu kad je izvršen napad u kojem je ubijeno 10 osoba, Papa je istaknuo da „mir gradi mostove“, a „mržnja diže zidove. U životu“ – rekao je – „trebaš birati: graditi mostove ili zidove. Zidovi dijele i mržnja raste. Mostovi ujedinjuju. Kad stisneš ruku prijatelju, nekoj osobi, gradiš ljudski most. A kad drugoga udariš, uvrijediš, gradiš zid. Ja želim vidjeti puno ljudskih mostova.“

RV | Bitno.net

Tekst nastavlja ispod oglasa


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 28. srpnja 2016.

Možda vam se svidi