Papa Franjo je u brzojavu, koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, izrazio blizinu iračkom premijeru Mustafi al-Kadhimiju i ranjenima u nedavnom atentatu na rezidenciju tog političkog vođe, piše Vatican News.

Papa je izrazio solidarnost iračkom premijeru Mustafi al-Kadhimiju, koji je ostao neozlijeđen u atentatu počinjenom 7. studenog na njegovu rezidenciju u takozvanoj Zelenoj zoni u Bagdadu. Zgradu je pogodio dron napunjen eksplozivom. U napadu je ranjeno nekoliko tjelohranitelja šefa iračke vlade kojemu je Papa poslao brzojav, koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

“Slijedom napada na Vašu rezidenciju u Bagdadu”, stoji u tekstu, “Papa želi svoju blizinu očitovati u molitvi. To su osjećaji koje Papa izražava i obitelji političkoga vođe. Osuđujući taj podli čin terorizma, papa Franjo još jednom izražava nadu da će, uz Božji blagoslov, irački narod mudro i odlučno krenuti putom mira kroz dijalog i bratsku solidarnost”.

Podsjetimo, papa Franjo 2. srpnja je Mustafu al-Kadhimija primio u privatni posjet.

U razgovoru, papa Franjo i irački premijer istaknuli su važnost zaštite povijesne prisutnosti kršćana u zemlji, uz odgovarajuće zakonske mjere, te ukazali na važan prinos koji oni mogu dati općem dobru. Pritom je istaknuto da je potrebno zajamčiti im ista prava i dužnosti kao drugim građanima.

U ožujku ove godine, papa Franjo posjetio je Irak, gdje je molio za žrtve rata.

“Danas, unatoč svemu, potvrđujemo naše uvjerenje da je bratstvo jače od bratoubilaštva, da je nada jača od smrti, da je mir jači od rata”, s mosulskog je trga poručio poglavar Katoličke Crkve. “Ako je Bog Bog života, a jest, onda nije dopušteno ubijati braću i sestre u njegovo ime. Ako je Bog Bog mira, a jest, onda nije dopušteno ratovati u njegovo ime. Ako je Bog Bog ljubavi, a jest, onda nije dopušteno mrziti braću i sestre”, rekao je Sveti Otac. Primijetio je da su u Mosulu previše vidljive tragične posljedice rata i neprijateljstava. Kazao je kako je okrutno da je ovu zemlju, kolijevku civilizacije, pogodila takva neljudska oluja koja je uništila drevne bogomolje i nasilno protjerala ili ubila tisuće ljudi – muslimana, kršćana, Jezida i drugih.