Panamska biskupska konferencija objavila je priopćenje u kojem stoji da katolici ne smiju prisustvovati službama Svećeničkog bratstva svetog Pija X. (FSSPX ili SSPX).

U izjavi objavljenoj 14. rujna stoji: “Obavještavamo Božji narod da Svećeničko bratstvo sv. Pija X. koje je 1970. godine osnovao nadbiskup Marcel Lefevbre nije u potpunom zajedništvu s Katoličkom Crkvom, pa se katolički vjernici moraju suzdržati od sudjelovanja u njegovim bogoslužjima.”

„Što se tiče sakramenata koji se podjeljuju na njihovim službama, podsjećamo vjernike da je za podjeljivanje sakramenata potrebno odobrenje biskupa ili crkvene vlasti; a time što ga nema, oni su nezakoniti”, dodaju biskupi.

“Što se tiče slavljenja mise na latinskom”, u priopćenju stoji kako “ona nije zabranjena u Katoličkoj Crkvi, ali je moraju odobriti biskupi (Traditiones Custodes, 2)”.

“Korištenje Vetus Ordo [misa na latinskom koja se slavila prije Drugog vatikanskog sabora] može odobriti samo Sveta Stolica”, dodaju biskupi.

Podsjetimo, Papa je u srpnju 2021. godine nakon konzultacija s biskupima iz cijeloga svijeta objavio motuproprij Traditiones Custodes kojim je propisano da svećenici koji žele slaviti ‘tradicionalnu latinsku misu’ moraju tražiti odobrenje mjesnog biskupa, a ako je riječ o svećenicima koji su zaređeni nakon objave Traditiones Custodes, tada odobrenje mora stići od Svete Stolice. Kako je Papa naveo, njegova je odluka donesena “u obranu jedinstva Kristovog Tijela”.

Na koncu, panamski prelati su pozvali vjernike da vrednuju bogatstvo sadašnje liturgije, obogaćene izričajem Božjeg naroda, kroz vlastiti jezik, “kao što su zatražili koncilski oci na Drugom vatikanskom saboru i kao što sveopća Crkva slavi svaki dan diljem svijeta.”