Brazilski sud odlučio je da će mlada majka Regiane Cicherelo morati platiti novčanu kaznu i prijeti joj gubitak skrbništva nad sinom jer ga je odlučila školovati kod kuće, piše CNA. Međutim, sada se za prava ove mlade majke odlučila izboriti organizacija “ADF International” koja je podnijela žalbu na presudu.

ADF je 16. kolovoza izdao kratko priopćenje u kojem piše da se „incident dogodio u državi Santa Catarina u Brazilu koja se nalazi južno od Sao Paula“. Gospođa Cicherelo je zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja javnih škola odlučila svojega sina školovati kod kuće. Međutim, kada su se u ožujku 2021. škole ponovno otvorile, majka je nastavila podučavati sina kod kuće smatrajući da će mu tako pružiti kvalitetnije obrazovanje u skladu s vjerskim uvjerenjima obitelji.

Ubrzo je protiv nje pokrenut pravni postupak jer majka „nije svoje malodobno dijete upisala u školski sustav“. Sada je kažnjena s 300 dolara i morat će plaćati 20 dolara po danu sve dok sina ne vrati u školske klupe. Sudac joj je čak zaprijetio oduzimanjem skrbništva nad sinom ukoliko se on i dalje bude školovao kod kuće.

Odvjetnik ADF Internationala za Latinsku Ameriku, Julio Pohl, nazvao je ove sudske odluke neprihvatljivima jer „roditelji predstavljaju prvi autoritet za obrazovanje svoje djece, pa ovakva reakcija lokalnih vlasti jest potpuno kršenje njihovih roditeljskih prava zajamčenih međunarodnim zakonima“.

Mlada majka Regiane Cicherelo je izjavila: „Odlučila sam da se moj sin školuje kod kuće jer vjerujem da je to za njega najbolji izbor i pritom se trudim da mu pružim najbolje obrazovanje. Osim toga, taj oblik školovanja omogućava mi da sinu prenosim našu vjeru i vrijednosti, koje su našoj obitelji toliko važne, a brazilski javni školski sustav ih svakodnevno dovodi u pitanje i potkopava.“