Meksička nadbiskupa (koja obuhvaća područje glavnog grada Ciudad de Mexico i okolice) objavila je na svom Facebook profilu prvu fotografiju ikada ikone Gospe od Guadalupe bez zaštitnog stakla, javlja CNA.

Jedna od najpoznatijih kršćanskih slika stoljećima privlači milijune hodočasnika, a u širenju pobožnosti upravo je pomogla i ova fotografija, tvrdi se u statusu.

El primer retrato del ayate de san Juan Diego a la imagen de la Virgen de Guadalupe.

La tarde del 18 de mayo de 1923,…

Objavljuje Arquidiócesis Primada de MéxicoPonedjeljak, 14. studenoga 2022.

Fotografiju je 18. svibnja 1923. napravio Manuel Ramos, a sve je, zapravo, omogućio napad na sliku koji se dogodilo godinu i pol ranije.

Naime 14. studenog 1921. Luciano Perez Carpio sakrio je bombu u cvjetni aranžman na oltaru, vrlo blizu ikone Gospe od Guadalupe koja je visila na zidu crkve. Bomba je eksplodirala oko 10:30, a snažna detonacija silno je oštetila sve u radijusu od nekoliko metara, uključujući i metalne svijećnjake, a veliki križ koji je stajao na oltaru savio se od eksplozije. Međutim, sama je Gospina slika ostala neoštećena, iako je bila u neposrednoj blizini. Nije bilo traga od eksplozije čak ni na staklu koje je prekrivalo platno, iako je to bilo obično, a ne blindirano staklo.

Unatoč tome, staklo je mijenjano te su izvršeni sitni popravci za potrebe bolje zaštite platna. Tada je fotografu Manuelu Ramosu ukazana velika čast, mogućnost fotografiranja originalne slike.

“Naglasimo da su fotografije platna postale službene slike Gospe od Guadalupe, slike koje su masovno kružile među vjernicima i hodočasnicima tijekom 20-tih i 30-tih godina prošlog stoljeća”, piše u statusu na Facebook stranici Meksičke nadbiskupije.

Inače njen nastanak smatra se čudesnim te je povezan s brojnim fenomenima.

Prema predaji, budućem svecu Juanu Diegu, koji je prije krštenja nosio aztečko ime Cuauhtlatohuac, ukazala se Gospa 9. prosinca 1531. Pritom ga je zamolila da ode biskupu Meksika i poruči mu kako je njezina želja da u podnožju brda ukazanja bude podignuto svetište njoj u čast. Gospa je rekla kako će na tomu mjestu pomagati onima koji budu tražili njezin zagovor. Biskup nije povjerovao riječima Azteka. Ni nakon prvog ni nakon drugog ukazanja. Kad se treći put Gospa ukazala Diegu, rekla mu je da nabere cvijeća s vrha brda. Cvijeće je izbijalo iz snijega, a među njime su bile kastiljske ruže. Bojeći se da će uvenuti od hladnoće, omotao je cvijeće u svoj indijanski plašt, tzv. tilmu, i uputio se u biskupovu palaču. Stigavši tamo, prostro je svoj plašt, i svi nazočni u čudu su pogledali platno, a zatim pali na koljena: na platnu je bila slika Blažene Djevice Marije. Upravo je taj prizor čudesno otisnut u očima Blažene Djevice Marije na plaštu.

Već sljedećeg dana, 13. prosinca 1531., plašt s Marijinom slikom u procesiji je prenesen do katedrale u Ciudad de Mexicu. Kasnije je, na mjestu koje je Marija naznačila, podignuto marijansko svetište gdje je postavljen plašt indijanskog seljaka s Gospinom slikom.