Novi se bračni parovi, nakon idile medenog mjeseca i početka zajedničkog života, redovito susreću s preprekama koje u njihovom samačkom ili predbračnom životu nisu postojale.

Jedna od njih je i odluka “gdje provesti (božićne) blagdane”. Rasprava o tom pitanju ponekad može izrasti u pravu svađu što vrijeme radosti polako pretvara u noćnu moru.

“Donijeti odluku gdje provesti blagdane velika je stvar u životu novog bračnog para”, napisala je Cecilia Pigg u tekstu za portal Aleteia te navela nekoliko savjeta mladim parovima kako donijeti ispravnu odluku kojom će oba partnera biti zadovoljna.

1. Odabir strane

“Ako oboje imate obitelj s kojom biste htjeli provesti Božić, morat ćete izabrati. Razgovarajte međusobno što bi za vas bilo najbolje kao par. Ako postoji član uže ili šire obitelji koji unosi popriličnu napetost u vašu vezu, možda je bolje da svoj prvi Božić provedete negdje drugdje. Troškovi ili organizacija putovanja također vam mogu pomoći u odluci. Ipak, što god odlučili, tražite najprije ono što je najbolje za vas kao par.”

2. Obiteljski kompromis

“Badnjak provedite sa svojim roditeljima, a Božić s njegovim (to je moguće jedino ako živite u blizini obje obitelji).”

3. Pozovite članove obitelji kod sebe

“To je možda opcija koja zahtijeva najviše hrabrosti, s obzirom na to da ugostiti nekoga može biti stresnije ako ste tek vjenčani i prvi put zajedno manevrirate kroz blagdane. Ali ako se vi i vaš partner u tome nalazite zajedno, pothvat može biti plodonosan.

4. Pokrenite vlastitu tradiciju

“Ovo je odlično rješenje za parove koji žive daleko od svojih obitelji te su ograničeni poslovnim obvezama ili financijama. Nemojte nikamo ići i nemojte nikoga pozvati k sebi. Jednostavno provedite Božić zajedno. To će, s obzirom na to da ćete imati svoje vrijeme i raspored, biti odlična prilika da otkrijete što druga osoba voli kod Božića.”

Cijeli tekst na engleskom možete pročitati OVDJE.