Juan Diego, kojega je Ivan Pavao II., prozvao “pouzdanikom mile Gospe od Tepeyaca” te proglasio “predstavnikom svih pripadnika autohtonoga stanovništva koji su upoznali Isusovo evanđelje”, rođen je 1474. g. u Cuauhtitlanu, u tadašnjem kraljevstvu Texcoco, koje je pripadalo etničkoj skupini chichimecas. Njegovi su ga prozvali Cuauhtlatoatzin, a to na njihovu jeziku znači “orao koji govori”. Bio je odrastao čovjek, te je već osnovao obitelj, kada je, privučen propovijedanjem franjevaca, koji su u Meksiko stigli 1524. g., prigrlio kršćanstvo, primivši krštenje zajedno sa suprugom Marijom Lucijom. Kasnije je njihovu vezu posvetio sakramentom ženidbe, nakon čega su nastavili živjeti u bračnoj čistoći sve do ženine smrti 1529. g.

Kao čovjek vjere, Juan Diego živio je posve dosljedno zahtjeve krštenja pa je svoj intenzivan duhovni život hranio Euharistijskim kruhom i proučavanjem Riječi Božje.

Kada se 9. prosinca 1531. bio pješice uputio u Tlatelolco, stigavši u mjesto zvano Tepeyac, u viđenju mu se ukazala ljupka Gospođa, koja se predstavila kao “Marija vazda Djevica, Majka pravoga Boga”, te ga je zadužila da u njeno ime zamoli mjesnoga biskupa, franjevca Juana de Zumarragu, neka na tom mjestu podigne crkvu u njezinu čast.

U izvoru Nican mopohua zapisano je da je Gospa Ivanu Diegu rekla i sljedeće: “Znaj, najmanji moj sine, da sam ja vazda djevica, presveta Marija, majka najistinitijeg i jedinoga Boga, po kojemu sve postoji, koji je stvoritelj života i ljudi, gospodar neba i zemlje. Žarko želim da se na ovom mjestu sagradi moj mali sveti dom, crkva u kojoj ću puku iz ljubavi na vidljiv način iskazati milosrđe, pomoć i zaštitu. Jer ja sam zbilja vaša milostiva mati: tvoja, svih onih koji zajedno nastavaju ovu zemlju i svih onih koji me ljube, zazivaju, obraćaju i potpuno se u mene pouzdavaju. Ovdje ću slušati vaš plač i jadikovke. Bit ćete mi u srcu i brinut ću se da vam pomognem u svim vašim brojnim brigama, patnjama i bolestima.”

Biskup nije poslušao dobroga Juana Diega, te se Majka Božja ukazala ponovo, moleći vidioca neka ustraje. On se idućega dana – bila je nedjelja – pojavio kod biskupa, izrazivši mu isti zahtjev. Prelat je tada svome gostu uputio niz pitanja o kršćanskom nauku pa ga podvrgao još nekim provjerama, kako bi ispitao vjerodostojnost njegovih navodnih viđenja, ništa mu pri tom ne obećavajući.

Stoga se idućega utorka, 12. prosinca, Gospa još jednom ukazala Juanu Diegu i pozvala ga neka se popne na brdo Tepeyac kako bi ondje ubrao cvijeće. Ubrao je lijep stručak i zadivljen ga ponudio Djevici, koja mu je rekla: “Ponesi ih biskupu kao dokaz o vjerodostojnosti ukazanja.”

Juan Diego se vratio kod biskupa. Dok mu je pokazivao cvijeće koje je netom ubrao na brdu Tepeyac, na zidu se tajanstveno pojavio lik Gospe Guadalupske. Prelat je u tom trenutku shvatio kako je, i sam istovremeno, nazočio izvanrednom događaju. Diego je nakon toga, potaknut velikom pobožnošću prema Majci Božjoj, napustio svoju obitelj, dom i sva dobra te je, s biskupovim dopuštenjem, pošao živjeti u skromnu zgradu nedaleko crkvice Gospe Nebeske. Ondje se posvetio skrbi o tom malome svetištu i primanju hodočasnika koji su ondje dolazili iskazati čast Majci Božjoj.

To će mjesto kasnije biti preobraženo u veličanstveni hram, rječiti simbol pobožnosti meksičkoga naroda prema Guadalupskoj Djevici.

Poniznost i siromaštvo obilježili su put Juana Diega prema svetosti. Njima je pridružio i molitvu, kontemplaciju, pokoru i ljubav spram Euharistije, koju je, s dopuštenjem crkvenih vlasti, primao triput tjedno.

Juan Diego, laik poslušan Božjoj milosti, među svojim je suvremenicima uživao toliki ugled pa bi roditelji običavali govoriti djeci: “Dao Bog da postanete poput Juana Diega.”

Vidjelac iz Tepeyaca preminuo je 1548. na glasu svetosti. Spomen na njega, redovito povezan s ukazanjima Gospe Guadalupske, prešao je vremenske i prostorne granice, stigavši nakon obje Amerike, i do Europe i Azije. Dana 31. srpnja 2002. godine papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim u meksičkome glavnom gradu.

Čudotvorna slika Gospe od Guadalupe

Molitva Gospi Guadalupskoj

Gospe od Guadalupe,
prema tvojoj poruci u Meksiku,
častim te kao “Djevicu Majku
od pravog Boga za kojeg živimo,
Stvoritelja svega svijeta,
Stvoritelja neba i zemlje”.
Duhom klečim ispred tvoje najsvetije slike
koji si čudesno utisnula
na plašt Indijanca Juana Diega
i s vjerom bezbroj hodočasnika
koji posjećuju tvoje svetište,
molim te za ovu milost:
da budem velikodušan, požrtvovan,
vjeran marijanski misionar sve dane svog života.

Sjeti se, O Bezgrešna Djevice, riječi koje si izrekla svojim pobožnim slugama:
”Ja sam milosrdna Majka vama
i svim ljudima koji me vole
i vjeruju u mene i zazivaju moju pomoć.
Slušam njihovo jadanje i ublažavam sve
njihove boli i patnje.”

Molim te da mi budeš milostiva Majka,
jer te iskreno volim i vjerujem u tebe
i zazivam tvoju pomoć.

Preklinjem te, Gospe od Guadalupe,
usliši moju molitvu,
ako je ona volja Božja, kako bi mogao
“svjedočiti tvoju ljubav, tvoju samilost,
tvoju pomoć i tvoju zaštitu”.

Nemoj me napustiti u mojim potrebama. Amen.

Gospe od Guadalupe, moli za nas!

Bitno.net