1. Oftalmološke studije učinjene na Marijinim očima otkrile su da kad se oko izloži svjetlosti, retina se skupi, a kad se svjetlost povuče, ona se vrati u prvobitno stanje, baš onako kako se događa sa živim okom.

2. Temperatura Diegove tilme, napravljene od materijala koji potječe od vlakana kaktusa maguey, održava stalnu temperaturu od 36.6° C,  isto kao u živom ljudskom tijelu.

3. Nema ni najmanjih znakova da bi na tilmi mogla biti bilo kakva boja. S udaljenosti 8-10 cm od slike, mogu se vidjeti samo vlakna građe kaktusa maguey: boje iščezavaju. Znanstvene studije nisu mogle otkriti podrijetlo bojenja, niti način kako je oličena slika. Nisu mogli otkriti tragove poteza kista niti neku drugu poznatu slikarsku tehniku. NASA-ini znanstvenici potvrđuju da građa boje ne pripada niti jednom poznatom elementu na zemlji.

4. Grubi materijal tilme ima životni vijek ne dulji od 20 do 30 godina. Nekoliko stoljeća prije, bila je naslikana replika slike na identičnom komadu maguey tkanine, i raspala se poslije nekoliko desetljeća. Inače, za vrijeme 480 godina čuda, tkanina sa slikom Marije ostaje tako čvrsta kao što je bila prvog dana. Znanost ne može objasniti zašto se materijal ne raspada.

5. Godine 1791., solna kiselina slučajno se prolila po gornjoj desnoj strani tilme. Kroz razdoblje od 30 dana, bez ikakva posebnog tretmana, oštećena vlakna čudesno su se sama obnovila.

6. Zvijezde koje se pojavljuju na Marijinu ogrtaču odražavaju točnu konfiguraciju i pozicije koje su se mogle vidjeti na nebu Meksika na dan kad se dogodilo čudo.

  • Na desnoj strani ogrtača Djevice, indicirana su sazviježđa južnog neba: na vrhu su četiri zvijezde koje oblikuju dio sazviježđa Orfeja. Lijevo ispod njega nalazimo Vagu, a desno od nje, na nečemu što izgleda kao strijela, početak je Škorpiona. U sredini su sazviježđa Lupus, a lijevo od njega krajnja je točka Hydra.
  • Ispod se može jasno vidjeti Južni križ; iznad kojega se pojavljuje lagano nagnuti kvadratić zviježđa Centaurus.
  • Na lijevoj strani Djevičina ogrtača može se vidjeti sjeverna zviježđa: na njezinim leđima, jedan fragment zvijezda Pastir; ispod njega nalijevo je Veliki medvjed. Njemu zdesna je Berenikina kosa, ispod nje Lovački psi, a lijevo od nje Thuban, najsjajnija zvijezda Draco konstelacije.
  • Pod dvjema usporednim zvijezdama (koje još formira dio Velikog medvjeda), nalaze se zvijezde drugog para zviježđa: Auriga i na dnu tri zvijezde Bik. Tako, u njihovoj ukupnosti i odgovarajućim mjestima, 46 najsjajnijih zvijezda mogu se vidjeti na obzoru Doline Meksiko.

7. Godine 1921., jedan je čovjek sakrio visoko razornu bombu u cvjetnom aranžmanu, i stavio je u podnožje tilme. Snažna detonacija silno je oštetila sve u radijusu od nekoliko metara, uključujući i metalne svijećnjake, a veliki križ koji je stajao na oltaru savio se od eksplozije. Međutim, sama je Gospina slika ostala neoštećena, iako je bila u neposrednoj blizini. Nije bilo traga od eksplozije čak ni na staklu koje je prekrivalo platno, iako je to bilo obično, a ne blindirano staklo. Blindirano su staklo postavili tek 1993. godine.

8. Znanstvenici su otkrili da Marijine oči imaju tri refraktivne (lom) karakteristike ljudskog oka.

9. U Marijinim očima (veličine samo 0.85 centimetara), otkrivene su minijaturne ljudske figure koje nijedan umjetnik nije mogao nacrtati. Ista scena se ponavlja u svakom oku. Koristeći digitalnu tehnologiju, slike u očima su povećane nekoliko puta, otkrivajući da je svako oko reflektiralo figure indiosa Juana Diega koji otvara tilmu ispred biskupa Zumarrage. Veličina ove scene je jedna četvrtina milimetra.

10. Mnoštvo elemenata na slici u potpunu je skladu s aztečkom simbolikom, čineći tu sliku shvatljivom Indijancima onoga vremena: 1. Djevica nije boginja jer ne prekriva lice maskom, ali je istodobno moćnija od sunca, točnije od boga sunca i rata; 2. ima sklopljene ruke, što znači da časti nekoga većeg od sebe; 3. opasana je crnim pojasom, što je u aztečkoj kulturi simbol djevičanstva; 4. na njezinu je trbuhu cvijet quincunce – simbol božanstva i transcendencije.

11. Marija na slici iz Guadalupea ima tamnoputo lice, poput mestika. Izdaleka izgleda kao Indijanka, a izbliza kao bjelkinja. Mirno prožimanje tih dviju kultura doga- đalo se upravo pred Gospinom slikom. Pred njom su se i Španjolci i Azteci odricali želje za osvetom, oholosti i međusobne mržnje koja se gomilala tijekom vremena konkvistadora. Današnji se Meksiko rodio upravo u Guadalupeu.

Na kraju, pogledajmo tri začuđujuće stvari:

  • U indijskom jeziku, “Guadalupe” znači “zmiji glavu zgnječila”. To je povezano s Knjigom Postanka 3,15: Marija, pobjednica nad zlom.
  • Slika također oslikava detalj iz 12. pogl. Otkrivenja: I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama.”
  • Djevica nosi crnu traku o pojasu, koja simbolizira trudnoću, da pokaže Božju želju da se Isus rodi u tri Amerike, u srcu svakog Amerikanca.

Nikada ne zaboravite riječi koje je Gospa uputila Juanu Diegu:

  • Malo moje dijete, najmanje od svih, neka te ništa ne uznemirava.
  • Zar ne znaš da si u mom krilu?
  • Zar ja nisam tu… Ja, koja sam tvoja majka?

Izvori: Katolik.hr i knjiga “Dokazi nadnaravnoga” | Bitno.net