„Vaša Svetosti, sve je jača potpora za odlučnu akciju koja će imati pozitivan utjecaj na Crkvu, sve kristocentrične denominacije i cijeli svijet. Vrijeme je za testove na Torinskom platnu za XXI. stoljeće.“

Ovo je početak „otvorenog pisma“ koje je Myra Adams, američka publicistkinja koja već dulje vrijeme redovito piše o ovoj Kristovoj relikviji za koju kršćani vjeruju da je pogrebni pokrov, uputila papi Franji.

Adams je u svojemu pismu napisala kako nova istraživanja koja su konačno dokazala da Torinsko platno nije nikakva „srednjovjekovna krivotvorina“, kako se ranije tvrdilo zbog prethodnih rezultata koji su se pokazali netočnim, stvaraju situaciju u kojoj treba dopustiti nove testove.

O tim istraživanjima pisao je i naš portal.

Podsjetimo, znanstveni tim koji je predvodio francuski povjesničar Tristan Casabianca došao je do zaključka kako uzorci uzeti s Torinskog platna 1988., na temelju kojih je zaključeno da platno datira negdje između 1260. i 1390., ne zadovoljavaju potrebne kriterije homogenosti.

Statistička analiza je pokazala kako uzorci i poduzorci koji su analizirani u tri laboratorija, u Oxfordu, Zürichu i Tucsonu te godine, previše variraju u rezultatima zbog čega se ne može utvrditi kako su reprezentativni za cijelo Torinsko platno.

„Moj tim ih je analizirao i zaključio kako je datiranje s radioaktivnim ugljikom-14 bilo u ovom slučaju nepouzdano. Testirani uzorci su očito heterogeni i pokazuju puno različitih datuma i nema nikakvog jamstva da su reprezentativni za cijelo platno. Zato je nemoguće zaključiti da Torinsko platno datira iz srednjeg vijeka“, rekao je Francuz.

To znači da je istraživanje iz 1988. po kojemu je Torinsko platno opisano kao „srednjovjekovna krivotvorina“ nepouzdano i netočno.

Adams sada piše Papi kako je potrebno organizirati nova istraživanja koja će uporabom modernije tehnologije ustvrditi starost Platna. Kao razlog tome navodi činjenicu da je teza o „srednjovjekovnoj krivotvorini“ postala uobičajena kada o Torinskom platnu pišu svjetovni mediji, posebice oni neskloni Crkvi.

Adams piše i kako bi dobar argument za nove testove bila činjenica da Platno može koristiti kao moćno oruđe evangelizacije, nakon što se konačno ustvrdi kako sve na njemu potvrđuje ono što je napisano u evanđeljima. U situaciji kada u zapadnoj Europi i SAD-u pada broj katolika, nastavlja novinarka, ne bi trebalo zanemariti važnost takvoga oruđa.

„Već su mi rekli tijekom moga boravka u Vatikanu kako, u širokom smislu, nije potreban dokaz za postojanje Isusa kako bi imali vjeru njega. Mislim da to vrijedi za one najjače u vjeri. Ali, zar mislite da je slučajnost da je Platno preživjelo sve do danas? Njegovo postojanje usporedila sam sa situacijom s nevjernim Tomom, za one među nama koji trebaju fizičke dokaze“, napisala je Myra Adams.

Ona nije osamljena u zahtjevima za novim testovima. Kako smo već pisali, isti zahtjev je iznijelo nekoliko znanstvenika – sindologa koji se bave fenomenom Torinskog platna.

Goran Andrijanić | Bitno.net