Jason Evert

Foto: FacebookČetiri predavanje poznatog katoličkog govornika Jasona Everta koja su trebala biti održana u Irskoj otkazana su nakon prosvjeda LGBT zajednice zbog Evertovih stavova o homoseksualnosti i kontracepciji. Dva otkazana predavanja trebala su biti održana u katoličkim školama.

Evert je osnivač Chastity Projecta, američke inicijative koja promiče katolički nauk o svetoj čistoći među mladima. Tijekom proteklih 20 godina, on i njegova supruga Crystalina održali su predavanja na šest kontinenata pred više od milijun ljudi, a podršku su im iskazivale i visoke crkvene ličnosti poput bostonskog nadbiskupa, kardinala Seana O’Malleya.

U narednim je danima Evert trebao održati predavanja u dublinskim katoličkim školama Blackrock College i Rosemont College, Sveučilištu u Dublinu (UCD) te u Tower hotelu u Watford Cityju.

LGBT društvo Sveučilišta u Dublinu koje se založilo za otkazivanje Evertova gostovanja navelo je kako se njegovim dolaskom “riskira sigurnost LGBTQ+ zajednice Sveučilišta u Dublinu”, te da bi njegove riječi mogle imati “trajan štetan učinak na mentalno zdravlje LGBTQ+ studenata”.

Irish Times, koji je izvijestio o otkazivanju Evertovih predavanja, citirao je isječak iz njegove knjige Istinska muževnost u kojoj stoji: “Homoseksualni čin je neuredan, poput seksa s kontracepcijom između dvoje homoseksualaca. Oba čina su usmjerena protiv naravne svrhe seksa koju je Bog predvidio: djece i povezivanja.”

“Čak i ako osoba ne vjeruje u Boga, ne može se ne složiti s prirodom. Primjerice, očekivana životna dob homoseksualnih muškaraca je dvostruko kraća od heteroseksualnih muškaraca”, stoji dalje u navedenom citatu.

Ipak, dva Evertova predviđena događaja bit će održana. Jedno u župnoj crkvi Kraljice Mira u Dublinu, koju vodi Opus Dei, a drugo u organizaciji Misije Svete obitelji u Watfordu.

Govoreći o homosekualnim činima Katekizam Katoličke Crkve kaže: “Predaja je uvijek tvrdila da su ‘homoseksualni čini u sebi neuredni’. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.” Što se tiče korištenja kontracepcije, Katekizam kaže da je u sebi zao “svaki čin koji ili u vidu bračnog čina ili u njegovu vršenju ili u razvoju njegovih prirodnih posljedica ima za svrhu ili je sredstvo da se onemogući rađanje novog života”.

Neke od Evertovih tekstova o spolnosti možete pročitati ovdje, a o njegovim knjigama prevedenim na hrvatski jezik možete saznati ovdje.

Ivo Džeba | Bitno.net