Ryan Magers iz Alabame tužio je Ženski centar za reproduktivne alternative jer je u njemu izvršen pobačaj njegova djeteta, unatoč tome što se kao otac protivio tom činu.

“Tužimo odgovorne strane zbog smrti djeteta”, izjavio je Magersov odvjetnik Brent Helms. “Razlog je taj što zarađuju na nepravednoj smrti djece.”

“[Magers] bi sada bio otac djeteta. Činio je sve što je bilo u njegovoj moći kako bi došlo do toga, ali budući da nema pravo glasa i budući da dijete nema glasa, ostao je bez djeteta“, izjavio je Helms.

Pobačaj se dogodio 2017. godine kada je Magersova djevojka u šestome tjednu odlučila prekinuti trudnoću.

“Pokušao sam ju moliti razgovarajući s njom u nadi da ću uspjeti, ali na kraju ničime nisam uspio promijeniti njezino mišljenje”, rekao je Magers za lokalnu TV postaju, izrazivši uvjerenje kako “svako dijete treba štititi od začeća i ono zaslužuje živjeti”.

Govoreći o razlozima svoje tužbe rekao je kako ju je pokrenuo “zbog muškaraca koji žele imati svoju djecu”. “Iako nisam mogao učiniti ništa kako bih promijenio situaciju u kojoj sam bio, mogu učiniti nešto za buduće situacije drugih ljudi”, rekao je Magers.

Prema važećem zakonodavstvu, ne postoji obaveza majke da dobije suglasnost oca za pobačaj, pa čak niti da ga obavijesti o njemu, no odvjetnik Helms se nada da bi ovaj slučaj mogao uspostaviti presedan.

“Sazrelo je vrijeme za dosljednost u sudskoj praksi Alabame: ili ćemo u potpunosti priznati osobnost nerođenih ili ćemo probirati koje nevine živote štitimo, a koje bacamo u smeće zbog profita”, izjavio je.

Podsjetimo, stanovnici Alabame su u studenom prošle godine na referendumu u Ustav unijeli kako je “prepoznavanje i podržavanje prava na svetost nerođenog života i prava nerođene djece, prije svega prava na život, u svim načinima i mjerama prikladno i zakonito“, što daje nadu da bi i prepoznavanje očeva prava da zaštiti život svoga djeteta uskoro moglo biti prepoznato.

Ivo Džeba | Bitno.net