Stanovnici američkih saveznih država Zapadna Virginija i Alabama jučer su u svoje Ustave odlučili unijeti izmjenu prema kojoj se onemogućava javno financiranje pobačaja.

Glasači u Zapadnoj Virginiji prihvatili su Amandman 1, poznat kao amandman „Ne postoji pravo na pobačaj“, s 52 posto glasova za i 48 posto glasova protiv, dok su u Alabami glasači dali 59 posto podršku nerođenom životu.

Na ovaj je način u Ustav Alabame uneseno kako je “prepoznavanje i podržavanje prava na svetost nerođenog života i prava nerođene djece, prije svega prava na život, u svim načinima i mjerama prikladno i zakonito“ te je istovremeno osigurano da „ustav ove države ne štiti pravo na pobačaj niti traži financiranje pobačaja”.

S druge strane, u Ustav Zapadne Virginije će odsad biti uneseno kako ništa u njemu ne „osigurava niti štiti pravo na pobačaj ili traži financiranje pobačaja“.

Porezni obveznici u Zapadnoj Virginiji su tijekom proteklih 25 godina, otkako je 1993. odlukom Vrhovnog suda omogućeno državi da financira pobačaje, dali oko 10 milijuna dolara za financiranje oko 35 tisuća pobačaja.

Jučerašnjom su odlukom glasači Virginije spriječili da ta brojka postane još veća te su se pridružili klubu od 33 druge države koje ne financiraju pobačaj.

Zanimljivo je da je od 16 preostalih država koje pobačaj financiraju javnim novcem, njih čak 11 na to bilo prisiljeno odlukom suda dok su preostalih pet to prihvatile dobrovoljno.

Ivo Džeba | Bitno.net