Isusovački svećenik iz Burkine Faso postao je prva osoba s afričkog kontinenta koja je osvojila prestižnu Ratzingerovu nagradu, poznatu i kao “Nobelova nagrada za teologiju”.

“Iznimno sam iznenađen što mi je uručena ova nagrada”, izjavio je otac Paul Béré za Vatican News. “Smatram da ona predstavlja ohrabrenje za sav teološki rad u Africi.”

Béré, inače isusovački svećenik koji predaje na Papinskom biblijskom institutu, objasnio je kako je nagradu dobio za svoj rad na Jošui, biblijskom liku iz Starog zavjeta, prenosi ACIAfrica. Dodao je kako je Jošua, koji je sazrijevao kroz odnos sa svojim prethodnikom Mojsijem, izvor inspiracije za Crkvu u Africi, osobito u vidu prijenosa sustava vrijednosti s jedne generacije na drugu.

“Ta inspiracija također može pomoći Crkvi u Africi u prenašanju s jedne generacije na drugu misije koju smo primili od Gospodina u crkvenoj i političkoj sferi.”

“Afrika može pronaći rješenje za sve unutrašnje probleme, ono što nam je potrebno je jednostavna želja da preko cijelog kontinenta međusobno dijelimo rješenja”, zaključio je otac Paul Béré.

Afrički svećenik nagradu će primiti 9. studenog u Apostolskoj palači u Vatikanu i to iz ruku pape Franje. Istog dana Ratzingerova nagrada bit će uručena i kanadskom filozofu Charlesu Tayloru.

Tino Krvavica, ACI Africa | Bitno.net