Devet katolika iz Kameruna pušteni su na slobodu u Nigeriji nakon što su bili zatočeni više od mjesec dana, piše Aleteia. Naime, petorica svećenika, jedna redovnica, vjeroučitelj, kuharica i jedna djevojka oteti su sredinom rujna u napadu tijekom kojeg su naoružane osobe zapalile katoličku crkvu sv. Marije u mjestu Nchang, koje se nalazi na istoku Kameruna.

Biskup Aloysius Fondong Abangalo iz Mamfea izjavio je kako su za njihovo oslobađanje zaslužne molitve tamošnje kršćanske zajednice. “Više od mjesec dana proživljavali smo veliku bol i tugu zbog oskvrnuća glavne crkve župe Svete Marije te otmice naše braće i sestara. Stoga s velikom radošću objavljujem oslobađanje svih devet otetih”, napisao je biskup Fondong Abangalo u priopćenju.

U priopćenju se zahvalio svima koji su sudjelovali u njihovom oslobađanju, ali nije podrobnije opisao kako se odvijao taj proces.

Jedan oslobođeni zatočenik je u kratkoj snimci zahvalio „borcima za slobodu iz Amazonije koji su ih pustili na slobodu bez otkupnine“. Inače, Kamerunu već godinama traje građanski rat, poznat i pod nazivom “Anglofonska kriza”, između državnih snaga te separatista iz anglofonskih regija Sjeverozapad i Jugozapad koji su na tom teritoriju osnovali nepriznatu državu Ambazoniju.

Prošloga se tjedna društvenim mrežama proširila snimka zatočenih svećenika, časne sestre i troje laika kako mole svojeg biskupa da im pomogne izaći na slobodu. “Učinite sve što je potrebno da saslušate ove dečke (otmičare) i učinite ono što traže od vas”, poručio je svećenik.

Otmičari su isprva tražili otkupninu od 100 tisuća američkih dolara, da bi tijekom vremena traženi iznos smanjivali, pa su na kraju tražili 50 tisuća dolara. Biskupi Kameruna odbili su platiti bilo kakvu otkupninu jer bi to, kako su objasnili, samo potaknulo nove otmice.

Biskup Fondong Abangalo ubrzo nakon otmice pozvao je vjernike biskupije Mamfe da tijekom listopada mole krunicu za zatočenike, a nakon oslobađanja potaknuo ih je na molitvu desetice za zahvalu.