Petorica svećenika, jedna redovnica te dvoje laika oteti su prošlog tjedna u napadu tijekom kojeg su naoružane osobe zapalile katoličku crkvu sv. Marije u mjestu Nchang, na istoku Kameruna.

Informaciju su potvrdili biskupi crkvene provincije Bamenda, istaknuvši kako je vijest o napadu u njima izazvala “velik šok” i “neizreciv užas”, javlja CNA.

“Snažno osuđujemo sve napade na Crkvu i njene službenika te pozivamo one koji su oteli svećenike, časnu sestru i kršćane iz Nchanga da ih bez odgode puste na slobodu.”

“Na tome inzistiramo jer je ovim činom prijeđena crvena linija te moramo reći ‘sad je dosta'”, stoji u priopćenju.

U Kamerunu već godinama traje građanski rat, poznat i pod nazivom “Anglofonska kriza”, između državnih snaga te separatista iz anglofonskih regija Sjeverozapad i Jugozapad koji su na tom teritoriju osnovali nepriznatu državu Ambazoniju.

Obje strane optužene su da su tijekom sukoba počinile velike zločine, uključujući ubojstva i mučenja civila. Od početka sukoba 2017. ubijeno je više od 4000 civila, a 700 000 osoba je raseljeno.

U priopćenju, biskupi su istaknuli kako je Katolička Crkva sve češće na meti napada.

Inače, katolici čine oko 38% stanovništva Kameruna te su najveća pojedinačna vjerska zajednica u toj zemlji. Oko četvrtine stanovništva pripada različitim protestantskim zajednicama, a gotovo isti udio imaju i muslimani.