U ponedjeljak je u Parizu vandalizirana bista sv. pape Ivana Pavla II. ispred crkve Notre-Dame-de-l’Assomption, piše CNA.

Neidentificirani počinitelj skulpturu poljskoga pape zalio je crvenom bojom 19. travnja. Bista se nalazi na ulazu u crkvu najstarije i najveće poljske katoličke župe u Parizu, koja je smještena u ulici Saint-Honoré.

Fr. Paweł Witkowski, župnik crkve koja pripada Poljskoj katoličkoj misiji, izjavio je kako su on i njegovi župljani duboko ražalošćeni incidentom.

Dodao je kako Ivan Pavao II., čiji je pontifikat trajao od 1978. do 2005. godine, a koji je pomogao osloboditi Poljsku od komunizma, “zasigurno nije zaslužio takav tretman”.

Župnik je francuskoj policiji zahvalio na brzoj reakciji i profesionalnosti.

I dok motivi za vandalizaciju nisu poznati, slični slučajevi već su se dogodili u Poljskoj prilikom prosvjeda koji su izbili nakon presude Ustavnoga suda o pobačaju u listopadu 2020. godine.

Kip sv. Ivana Pavla II. u Poznańu, u zapadnoj Poljskoj, bio je prekriven sloganima za pobačaj. Ruke kipa poljskog pape u Konstancin-Jeziorni, južno od Varšave, bile su natopljene crvenom bojom.

Slične epizode vandaliziranja poljskih katolika dogodile su se drugdje u Europi.

U lipnju 2020. godine, vandali su oskvrnuli sliku Gospe od Częstochowe u gradu Breda u Nizozemskoj, gdje je prikaz Djevice Marije, u Poljskoj štovane pod imenom Crna Gospa, otkriven 1954. godine, kao zahvala za oslobođenje grada od nacista.

Razmišljajući o tome kako bi poljski vjernici u Parizu trebali odgovoriti na napad, Fr. Witkowski prisjetio se kako je Ivan Pavao II. javno oprostio čovjeku koji je na njega izvršio atentat, Mehmetu Ali Ağci, tijekom njihova sastanka 1983. godine.

“Sveti otac oprostio je onome koji je pucao na njega; to je držanje koje možemo zauzeti prema onome tko je odgovoran za ovo oskvrnuće”, rekao je.