Poljski Ustavni sud u četvrtak je potvrdio pravo na život nerođenoj djeci s invaliditetom. Presudom je utvrđeno da pobačaj na osnovi činjenice da bi se dijete moglo roditi s određenim nedostatkom krši pravo na život zajamčeno 38. člankom poljskog Ustava.

U priopćenju za medije objavljenom prije formalnog objašnjenja presude sud je rekao kako je „nerođeno dijete, kao ljudsko biće koje ima inherentno i neotuđivo dostojanstvo, subjekt koji ima pravo na život, a pravni sustav mora jamčiti zaštitu toga osnovnog dobra“.

Sud je također pozvao vladu da razmotri razinu podrške koja se pruža roditeljima djece rođene s invaliditetom.

Presuda bi trebala stupiti na snagu u narednim tjednima, a kada se to dogodi pobačaj će u Poljskoj biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili u slučaju ugroženosti majčinog života. Dosad je uvjerljivo najveći uzrok pobačaja u Poljskoj bio upravo selektivni pobačaj na temelju procjene o mogućoj malformaciji ploda.

Međunarodna organizacija Alliance defending freedom koja se bavi zaštitom vjerskih sloboda i prava nerođene djece pozdravila je presudu poljskog Ustavnog suda.

„Svako ljudsko biće je dragocjeno. Ljudska prava štite sve članove ljudske obitelji bez obzira na njihove godine ili sposobnosti. Pozdravljamo ovu odluku koja prepoznaje da poljski zakon o pobačaju diskriminira ljude s invaliditetom omogućujući medicinskim djelatnicima da okončaju život djeteta koje se ne uklapa u ‘normalni’ profil onoga što neki smatraju ‘zdravim i poželjnim’.

Kao društvo, zabranjujemo diskriminaciju na temelju invaliditeta. To bi također trebalo vrijediti i za djecu u utrobi. Ohrabrujuće je vidjeti da se pravo na život brani na ovakav način u jednoj članici Europske unije“, napisao je zamjenik direktora ADF-a, Robert Clarke.

Prema pisanju ADF-a, više od trećine pobačaja u Poljskoj koji su se provodili na temelju potencijalnog invaliditeta događali su se zbog sumnji da će dijete biti rođeno sa sindromom Down.

Podsjetimo, borba za zabranu provođenja pobačaja na temlju mogućeg invaliditeta djeteta u Poljskoj traje već više godina, a 2017. godine Poljaci su prikupili više od 800 000 potpisa kako bi se takav pobačaj zakonski zabranio