Organizacija „Open Doors“ za pomoć progonjenim kršćanima objavila je u srijedu 28. 09. 2022. da je preminuo njen osnivač Anne van der Bijl, u 94. godini života. Van der Bijl -poznatiji i kao „Brat Andrej“ osnovao je 1955. godine organizaciju „Open Doors“ ili „Otvorena vrata“, u svrhu aktivne pomoći i potpore progonjenim kršćanima iza tadašnje „Željezne zavjese“, koji su trpjeli torture i diskriminacije tadašnjih komunističkih režima.

Brat Andrej je osobno posjećivao ciljane zemlje i regije uz mnoge osobne rizike i žrtve te je zbog svojeg rada bio i metom sigurnosnih službi poput sovjetskog KGBa. S vremenom se djelovanje organizacije proširilo izvan Europe te je 1981. u jednoj velikoj uspješnoj operaciji Open Doors kriomice u Narodnu Republiku Kinu proslijedila oko milijun primjeraka Biblija.

Nakon demokratskih promjena devedesetih godina, Open Doors se okrenuo prema djelovanju u islamskim zemljama – posebice onima u kojima je situacija za kršćane bila teška osobito za konvertite.

Privatno se Van der Bijl sastajao i sa predstavnicima islamskih fundamentalista poput Hamasa i Hezbolaha. Pri tome je uvijek naglašavao kako kršćani ne smiju svoje progonitelje smatrati neprijateljima , nego u duhu Evanđelja nastojati naviještati i živjeti svoju vjeru s „ljubavi i opraštanjem“.

Danas ova organizacija pomaže kršćanima svih denominacija u preko 70 zemalja. 1400 zaposlenika i nebrojeni volonteri angažirano pomažu tamo gdje su progoni najteži, primjerice u Sjevernoj Koreji, na Bliskom Istoku i u Africi. Radi se o projektima za pomoć zatvorenima u tamnicama, humanitarne i medicinske pomoći, psihološkog i pravnog savjetovanja, potpore obiteljima ubijenih i zatočenih, te transfera i distribucije Svetog Pisma i druge kršćanske literature kao i programa obrazovanja.

Svake godine se u svrhu poticanja svjesnosti o velikom progonu kršćana danas, objavljuje tzv.
„Index progona“ sa popisom pedeset zemalja gdje su progoni najintenzivniji. U zemljama tzv. „slobodnog svijeta“ održavaju se brojni seminari , javne molitve i medijske konferencije u organizaciji „Open Doors“, čemu se odnedavno priključila i Hrvatska.