Papa Franjo pozvao je svijet na odbacivanje nasilja i pohvalio vjeru i javnu službu sir Davida Amessa u poruci koja je u utorak pročitana na sprovodu ubijenog britanskog parlamentarca.

Na misi zadušnici za sir Davida Amessa u westminsterskoj katedrali obilježeno je njegovo političko djelovanje, kao i njegova katolička vjera.

Misnom slavlju koje je predvodio kardinal Vincent Nichols pridružili su se i drugi svećenici koji su poznavali sir Davida. Papinski nuncij, nadbiskup Claudio Gugerotti, pročitao je papinu poruku u pismu koje potpisuje kardinal i državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin.

“Njegova svetost sa zahvalnošću se prisjeća posvećenog javnog djelovanja sir Davida, vođenog snažnom katoličkom vjerom, dokazanog dubinskom brigom za sirmašne i one u potrebi te njegovim predanjem obrani Božjeg dara života”, stoji u poruci.

Papa Franjo je u pismu također odao počast djelovanju sir Davida, koji je osnovao Svestranačku parlamentarnu skupinu o Svetoj Stolici, prema suradnji Velike Britanije i Vatikana. Papa je naposljetku naglasio kako se moli da ljudi “odlukom o odbacivanju nasilja” odaju počast sjećanju na ubijenog zastupnika.

Stotine građana pohodilo je misu zadušnicu, a među njima su bili i udovica sir Davida, lady Amess i njihovo petero djece, kao i premijer Boris Johnson i tri bivša premijera iz redova konzervativaca, sir John Major, David Cameron i Theresa May, te aktualni čelnik Laburističke stranke Keith Starmer.

Amess je od posljedica ranjavanja nožem u metodističkoj crkvi na jugoistoku Engleske preminuo 15. listopada, piše Tablet.

Počinitelj zločina 25-godišnji je somalijski emigrant Ali Harbi, koji je ubrzo i uhićen. Suđenje se očekuje u ožujku 2022. godine. Prema tužitelju Nicku Priceu, Harbi će biti optužen za zločin iz vjerskih i ideoloških pobuda.

Prema izvještajima s mjesta zločina, policija je onemogućila pristup svećeniku koji je katoličkom vjerniku Amessu želio pružiti posljednju pomast. To je rezultiralo predlaganjem tzv. “Amessova amandmana”, koji želi osigurati uvjete u kojima katolički svećenici mogu dati posljednju pomast na mjestima zločina.

Sir David je bio katolik i pro-life aktivist te pristaša katoličkog odgoja i obrazovanja.