Nakon što je britanski parlamentarac sir David Amess izboden u crkvi u Essexu na mjestu zločina ubrzo se pojavio katolički svećenik koji mu je htio udijeliti bolesničko pomazanje i pričest te ga ispovjediti, ali u tome ga je spriječila policija, prenosi CNA.

U izjavi kojom su se policajci očitovali po tome pitanju navedeno je kako je to učinjeno kako bi se sačuvala cjelovitost mjesta zločina i omogućio nesmetan rad hitnih službi.

“Što se tiče incidenta s policijom, od najveće je važnosti očuvati cjelovitost mjesta zločina i omogućiti hitnim službama da se posvete onima koji su u potrebi. Kordon je stavljen kako bi se spriječila kontaminacija područja. Pristup mjestu zločina diskrecijsko pravo službenih istražitelja”, navedeno je u izjavi.

Osvrćući se na ovaj slučaj novinarka britanskog Spectatora Melanie McDonagh kritizirala je odluku policije navevši da za katolika koji umire nema hitnije službe od one svećeničke.

“Najproblematičniji element [policijske] izjave jest to što se navodi da je policija htjela ‘omogućiti hitnim službama da se posvete onima koji su u potrebi’. Svećenik je hitna služba”, napisala je McDonagh.

“U slučaju sir Davida, svećenik je netko tko bi mu mogao pomoći provesti ga na idući svijet, a ne samo zadržati na ovome. Ne morate dijeliti uvjerenje u učinkovitost ispovijedi da biste to prihvatili; treba vam samo elementarno poznavanje vjere i poštovanje za nju kako ne biste stali na put između ispovjednika i umirućeg čovjeka”, stoji u tekstu.

Svećenik kojem je spriječen ulazak, vlč. Jeff Woolnough, župnik je u Essexu. Kazao je kako je došao na mjesto zločina nakon što je čuo da je izboden katolički parlamentarac, te da je nakon što mu je zabranjen ulazak ostao stajati i moliti krunicu. Naveo je i kako poštuje odluku policije.

“Da, zabranjen mi je ulazak, ali poštujem policijsku odluku, moram. Molio sam krunicu – i to je za mene kraj priče”, kazao je u kratkom videu koji je objavio.

“Ako me netko želi kritizirati zbog toga, neka samo nastavi, to je njegovo pravo, ali to je ono što se zapravo dogodilo”, kazao je svećenik.

Dodao je i kako ga je iznenadilo da je priča izašla u medije, te da on nije bio taj koji je razgovarao s novinarima o slučaju.

O sakramentima koji se podjeljuju umirućima Katekizam Katoličke Crkve piše u točkama 1524 i 1525:

“Onima koji su na izlazu iz ovoga svijeta, uz sakrament bolesničkog pomazanja Crkva nudi euharistiju kao popudbinu. Pričest tijelom i krvlju Kristovom u trenutku prijelaza k Ocu ima osobito značenje i važnost. To je sjeme vječnog života i moć uskrsnuća… I kao što sakramenti krsta, potvrde i euharistije čine jednu cjelinu, te ih nazivamo ‘sakramenti kršćanske inicijacije’, tako se može reći da sakramenti: pokore, bolesničkog pomazanja i euharistije, kao popudbine, tvore na kraju kršćanskog života ‘sakramente pripreme za Domovinu’ ili sakramente dovršetka zemaljskog hodočašćenja.”