Napad se dogodio u popodnevnim satima u metodističkoj crkvi Belfairs, u gradiću Leigh-on-Sea u jugoistočnoj engleskoj grofoviji Essex, u trenutku dok je dugogodišnji član britanske Konzervativne stranke David Amess, koji je u parlamentu predstavljao okrug Southend West, održavao sastanak sa svojim biračima, javlja CNA.

Prvoosumnjičeni za ubojstvo izvjesni je 25-godišnjak, koji je ubrzo uhićen, a pronađen je i nož. Očevid je još u tijeku, te policija zasad ne otkriva detalje o identitetu prvoosumnjičenog napadača. U večernjim satima u petak 16. listopada iz policijskih izvora potvrđeno je da se u istragu uključila i britanska Antiteroristička služba, koja treba utvrditi je li riječ o terorističkom napadu na britanskog zastupnika.

Katolički nadbiskup Westminstera kardinal Vincent Nichols poslao je priopćenje s izrazima sućuti Amessovoj obitelji te je pozvao na molitvu za njega i njegovu obitelj, kao i za sve njemu bliske osobe.
„David je svoj poziv katolika u javnom životu provodio velikodušno i pošteno, služio je u parlamentu četiri desetljeća i poštovali su ga predstavnici svih političkih stranaka. Njegova prerana smrt veliki je gubitak“, kazao je kardinal Nichols, koji je istaknuo i veliki doprinos Amessa u organizaciji posjeta pape Benedikt XVI. britanskom parlamentu tijekom Papina apostolskog putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo u rujnu 2010. godine.

Pokojni David Amess iza sebe ostavio je suprugu Juliju i njihovo petero djece.

Predsjednik vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i čelnik Konzervativne stranke Boris Johnson istaknuo je da je Amess „imao izvanredne rezultate u donošenju zakona za pomoć najugroženijima“, dodavši da se radilo o jednom od „najdivnijih i najljubaznijih političara”.

„David je bio čovjek koji je strastveno vjerovao u ovu zemlju i u njezinu budućnost. Danas smo izgubili marljivog javnog službenika, voljenog prijatelja i kolegu“, kazao je za britanske medije britanski predsjednik vlade Boris Johnson.

Naime, uvidom u Amessov politički rad unazad skoro četrdeset godina njegova života može se pronaći da se zdušno borio protiv legalizacije potpomognutog samoubojstva, za stroža ograničenja u pitanjima pobačaja, kao i njegovo protivljenje nametanju pobačaja u Sjevernoj Irskoj.

Također, snažno je podupirao izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz članstva Europske unije, te je otvoreno pozivao svoje pristaše da na referendumu budu za – Brexit. Posjetimo, posljednji britanski zastupnik koji je ubijen bila je članica Laburističke stranke Jo Cox, koja je 2016. godine ubijena u Zapadnom Yorkshireu tijekom sastanka sa svojim pristašama