Prošle srijede, papa Franjo je napravio korak prema kanonizaciji nekoliko osoba, uključujući oca i kći iz Španjolske, piše Aleteia.

Otac, Francisco Barrecheguren Montagut, radio je u tvornici tekstila kao upravitelj i bio oženjen Conchom Garcíjom Calvo. Imali su jedno dijete, Mariju Concepción, koja je zajedno sa svojim ocem ovaj tjedan postala časna službenica Božja.

Francisco je bio uzoran roditelj koji je pripremao svoju kćer za primanje sakramenata te primjerom svoje pobožnosti usadio u nju ljubav prema Bogu.

Njegova žena i kći bile su krhka zdravlja te se Francisco brinuo za njih tijekom njihovih bolesti. Supruga Concha ponajviše se borila s mentalnim nestabilnostima, dok je kći imala problema s crijevnom upalom.

Za vrijeme svojeg kratkog života, Maria Concepción željela je ući u samostan i postati karmelićankom. Godine 1926. napravila je kratko hodočašće u Lisieux na grob svete Terezije, nakon čega je oboljela od tuberkuloze. Unatoč naporima da se njezino stanje poboljša, preminula je 13. svibnja 1927. s 22 godine. Prema svjedočanstvima onih koji su je poznavali, Maria Concepción je živjela životom jednostavne i čiste vjere koja je bila usmjeravana primjerom njezina oca.

Deset godina nakon kćeri preminula je i Franciscova supruga, čime je ostao bez obitelji. No, tijekom tog iskušenja osjetio je poziv na posvećeni život.

Ušao je u kongregaciju Presvetog Otkupitelja 1945. te je sa 68 godina zaređen za katoličkog svećenika. Njegova svećenička služba trajala je samo osam godina budući da je preminuo 1957. godine.

Zapamćen je kao pobožan i svet svećenik koji je posvećivao velik dio svog vremena služeći bolesnima i svima u potrebi.

Ako i Francisco i njegova kći Maria Concepción postanu blaženici, moglo bi se dogoditi da otac i kći prvi put budu samostalno beatificirani. Naime, od ranije postoje slučajevi beatifikacija većih skupina ljudi unutar kojih je bilo više članova iste obitelji.