Svjetska molitvena inicijativa 40 dana za život ove je korizme pronašla svoje mjesto i ispred Kliničkog centra za ginekologiju “Betanija” u Novom Sadu (Vojvodina). Svoj prvi duhovni boj u Novom Sadu članovi Inicijative započeli su na Pepelnicu uz blagoslovnu molitvu novosadskog kapelana.

Nakon čitanja svetopisamskog teksta, kapelan je blagoslovio mjesto i sudionike Inicijative te posvetio ovaj novosadski pothvat zagovoru sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića. Otac Gerard (1876. ― 1956.) rođen je u Đurđinu nedaleko od Subotice. Postaje karmelićanin i svoj život i djelovanje proveo je u Somboru u karmelićanskom samostanu. Proces njegova proglašenja blaženim završio je svoj prvi stupanj na razini Subotičke biskupije te je od 2003. godine prenesen u Rim.

Oca Gerarda izabrali smo kao zaštitnika ove Inicijative prije svega zato što je on sam sin Bačke ravnice i bio je veliki i gorljivi branitelj života. I u njegovo vrijeme grijeh abortusa uzimao je maha. Tako on bdije nad nerođenom djecom moleći Dijete Isusa da se svaki začeti život rodi. Zbog toga je puno trpio od muževa i obitelji žena koje je odgovorio od pobačaja.

Otac Gerard bio je spreman žrtvovati svoj život kako bi se dijete iz jedne rizične trudnoće za koju je predložen pobačaj rodilo zdravo. Založio je svoj život za nerođeno dijete. I bio je uslišan ― dijete se rodilo zdravo a Gospodinu je bila dovoljna njegova spremnost položiti život za prijatelje te ga ostavlja na životu da još djece spasi svojom molitvom i žrtvom.

Zbog manjeg broja vjernika u ovom gradu nismo mogli uzeti cjelodnevnu molitvu ispred bolnice. Molimo svakog dana od 6:30 do 9:30. Vjerujemo da će Gospodin i ova tri sata nagraditi i da će učiniti da pobačaj prestane.

vlč. Daniel Katačić